Ontinyent invertirà 300.000 euros en un pla per a potenciar la confecció industrial de material sanitari

  • Ateval gestionarà estudis de viabilitat de la reconversió de la producció empresarial en el clúster sanitari

VilaWeb
Redacció
07.05.2020 - 16:31
Actualització: 07.05.2020 - 18:31

El batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el president d’Ateval, Càndid Penalba, han presentat aquest matí el pla de suport avançat el mes passat i destinat a les empreses locals que reorienten la producció a la confecció de productes destinats a la lluita contra la Covid-19. El projecte es desenvoluparà a través d’un conveni signat per les dues parts, amb la voluntat de convertir la capital de la Vall d’Albaida en capdavantera del clúster sanitari.

El pla, que invertirà 300.000 euros en dos anys aportats pel consistori, pretén ‘mantenir llocs de faena i reduir la dependència d’altres països de materials com ara màscares, bates, equip de protecció o elements de desinfecció de materials i persones’, independentment del sector a què pertanyen les empreses.

Es desenvoluparà en quatre línies d’acció a executar entre 2020 i 2021. La primera serà la creació d’una oficina tècnica de suport a les empreses d’Ontinyent que reconvertisquen la producció completa o una part a la fabricació de material sanitari o d’EPI. Una altra serà l’assistència en la Fira Medica prevista per al mes de novembre que ve a Düsseldorf amb la intenció de preparar la participació en l’edició de 2021 d’empreses d’Ontinyent. La tercera línia preveu donar suport de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE. A més, es faran jornades de caràcter tècnic, comercial i d’altres temes concrets que afecten aquests sectors.

El conveni que regularà l’aplicació del pla contempla la inversió econòmica de l’ajuntament de 260.000 euros, repartits en les dues anualitats per a executar les quatre línies previstes, i 40.000 euros més per a finançar el cost de les homologacions i autoritzacions sanitàries. Per la seua banda, Ateval elaborarà, amb caràcter previ a la realització de les activitats, una memòria econòmica que quantifique les despeses previstes de les accions indicades i el calendari d’execució. Una comissió Mixta, formada per representants de les dues entitats, les haurà d’aprovar.

En la presentació, Jorge Rodríguez i Càndid Penalba han destacat el pes d’Ontinyent dins el sector tèxtil i la conveniència de disposar de producció local com a creadora de llocs de faena. Per a Rodríguez, importar aquests materials ‘ens ix molt més car que no pensem si al preu li afegim els subsidis i les ajudes que paguen les empreses que han de tancar i els impostos i l’activitat que ja no generen’. Per la seua banda, Penalba ha reivindicat l’existència d’un ‘clúster sanitari que, d’haver existit abans, ben segur que hauria evitat que molts sanitaris s’hagueren contagiat per no tindre els equips adequats’.

El batle d’Ontinyent ha aprofitat l’acte per a referir-se al clúster sanitari, que engloba el sector de la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat, com a idea ‘oberta i integradora’, en resposta al conseller d’Economia, Rafa Climent, que la setmana passada va lamentar intents d’apropiar-se’n.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem