Ontinyent necessita un Arxiu Municipal digne i unificat

  • "Un projecte d’aquesta magnitud necessitarà sinergies amb les regidories de l’ajuntament que tenen els recursos econòmics i la capacitat de decisió en matèria d'urbanisme i infraestructures"

Paloma Alberola i Alborch
13.04.2021 - 14:05
Actualització: 13.04.2021 - 16:05
VilaWeb

Ontinyent té un dels arxius municipals més importants del País Valencià, format per tota mena de documents de gran valor històric. Al llarg dels segles, la nostra sempre ha sigut una ciutat rellevant, i la ingent quantitat de pergamins i altres materials que tenim la sort de conservar així ho demostren. No obstant això, l’actual situació de l’Arxiu Municipal d’Ontinyent, pel que fa a l’espai físic, s’allunya de l’esplendor que conté el seu fons documental, ja que es troba repartit en diferents dependències municipals sense cap criteri clar ni funcional. Aquest és un problema que ve de lluny, però que estem disposats a resoldre.

Com a regidora d’Arxiu de l’Ajuntament d’Ontinyent, des que en vaig rebre la delegació vaig tindre clares tres qüestions: que calia adaptar l’Arxiu Municipal a persones amb mobilitat reduïda, ja que el nostre patrimoni ha de ser accessible a totes i tots, sense barreres arquitectòniques; que calia reivindicar la necessitat de més personal per a poder ampliar la importància i abast del nostre Arxiu; i que calia dignificar-lo i unificar-lo, deixant enrere la dispersió actual que pateix el fons documental que, pel fet de no poder emmagatzemar-se per complet a la Casa Velázquez, seu actual de l’arxiu, des de fa massa anys també es troba a l’Ajuntament antic i a l’aparcament municipal del carrer de Sant Jaume.

És evident que l’Arxiu d’Ontinyent necessita un espai més gran que permeta de reagrupar tots els materials que el componen i evitar que la dispersió puga provocar-ne deteriorament i pèrdua. També cal que siguem més ambicioses i ambiciosos, i que comptar amb un nou emplaçament per a l’arxiu ens permeta de desenvolupar un Centre de Documentació Històrica que siga referent per a investigadores i investigadors, un lloc on poder treballar de forma còmoda i adequada amb els textos i documents que conservem.

Per això, des de Compromís per Ontinyent ja hem comentat en diverses ocasions la idoneïtat de contemplar la Casa Maians, situada al final del carrer del mateix nom, just al costat de la Casa de Cultura, com un espai adequat per al nou Arxiu Municipal. No només guanyaríem espai i dignificaríem l’arxiu, sinó que revitalitzaríem una gran edificació patrimonial del nostre centre històric que pateix un estat de degradació evident en l’actualitat, i impulsaríem una vegada més el carrer Major com a punt neuràlgic i carrer viu, una prioritat per a Compromís per Ontinyent.

La Regidoria d’Arxiu que ostente té unes funcions molt concretes, vinculades al funcionament de l’arxiu i el seu personal, i altres gestions relacionades amb aquests aspectes. Per tant, un projecte d’aquesta magnitud necessitarà sinergies amb les regidories de l’ajuntament que tenen els recursos econòmics i la capacitat de decisió en matèria d’urbanisme i infraestructures. I com no, també seran necessàries dosis de col·laboració i cooperació per un objectiu col·lectiu: un arxiu digne i unificat per a Ontinyent.

A més, amb aquest propòsit, podrien estudiar-se fórmules de finançament, com sol·licitar recursos procedents dels Fons Europeus de Recuperació, una part dels quals serà repartida entre els municipis. Aquests fons poden orientar-se a sufragar iniciatives com ara la regeneració urbana de barris degradats o la recuperació del patrimoni, dins l’aposta per un model de construcció més sostenible basat en la rehabilitació d’edificis.

Amb aquest esperit i aquestes idees seguirem treballant. Perquè tots els documents que parlen del passat del poble d’Ontinyent són una riquesa que cal conservar i protegir, un llegat de valor incalculable que ha de ser conegut, treballat, estudiat i convertit, encara més, en un bé col·lectiu. Perquè, com cantava Raimon, “Qui perd els orígens, perd la identitat”. No ens podem permetre perdre els nostres orígens documentals. Volem ser un poble conscient de la nostra pròpia història, perquè només des del coneixement de les nostres arrels podrem projectar-nos cap al futur.

 

Paloma Alberola i Alborch · Regidora d’Arxiu Municipal i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem