27.03.2017 - 17:35
|
Actualització: 27.03.2017 - 19:35
El Circuit Cultural Valencià integra ja 69 poblacions de tot el País Valencià i dues universitats –la d’Alacant i Jaume I de Castelló- i ha augmentat el seu pressupost d’un 163% des de 2015. Entre els nous membres que s’hi han adherit hi ha Ontinyent, que ha participat aquest dilluns per primera volta en la reunió ordinària d’aquesta xarxa cultural, celebrada a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia, que enguany celebra el 30 aniversari.
Es tracta d’una sessió de treball que es fa cada sis mesos en alguna de les poblacions pertanyents al circuit, a la qual han assistit en representació de Cultura de la Generalitat el secretari autonòmic Albert Girona; el director general de l’IVC, Abel Guarinos; i els nous directors adjunts de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete, de Música i Cultura Popular, José Luis Moreno d’Audiovisuals i Cinematografia i Roberto García, d’Arts Escèniques. Els altres membres nous que hi ha acudit per primera vegada són la Universitat d’Alacant i Corbera, Morella, Petrer i Xest.
Si el 2015 hi pertanyien 46 municipis, en el 2016 van arribar als 63, fins arribar a la xifra actual de 69 municipis i dues universitats que s’han adscrit per ara durant 2017. El pressupost destinat al Circuit Cultural Valencià ha augmentat d’un 163 % des de 2015, passant dels 475.000 euros en 2.015 a 1.250.000 euros del pressupost de 2017.
El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha manifestat ‘la gran satisfacció que és que el projecte del Circuit Cultural Valencià vaja recollint cultura per les comarques i que en poc temps haja obtingut grans resultats. Volem, a més, ampliar progressivament la xarxa de poblacions que formen part d’aquestes programacions conjuntes que realitzem des de Cultura de la Generalitat amb les localitats valencianes’.
Per la seua banda, el secretari autonòmic, Albert Girona, ha destacat que s’està fomentant ‘la incorporació de més i més municipis al Circuit per programar cultura d’una manera interinstitucional i descentralitzada, tal com marca el pla estratègic cultural “Fes Cultura” i així complir l’objectiu de cohesionar, democratitzar i aproximar la cultura als valencians i valencianes mitjançant programacions atractives als seus municipis’.
Programació professional i cofinançada
La incorporació al Circuit permet als municipis d’acollir-se a una àmplia oferta de programació professional i cofinançada, sempre que disposen d’un gestor o programador cultural que s’encarregue de les tasques de programació, difusió i tramitació. A més, també han de disposar d’un pressupost mínim per assumir els costos derivats de la programació, entre els quals figura l’assumpció de la meitat dels caixets que formen part del conveni de col·laboració.
El Circuit facilita als ajuntaments d’acollir-se a cinc tipus de modalitats per accedir a les programacions corresponents. Així, la modalitat de teatre, dansa i circ es divideix en dues que permeten la programació d’un mínim de deu espectacles en el cas de la modalitat A i un mínim de sis espectacles a la de la modalitat B, mentre que la modalitat de lírica facilita la programació d’un mínim de dos espectacles de sarsuela o òpera en format escènic i representada per companyies professionals valencianes.
En el cas de la modalitat de música, que es va incorporar el 2016, permet d’acollir una programació d’un mínim de cinc concerts de grups professionals valencians en els quals, com a mínim, hi figurarà un grup que cante en valencià. Per la seua banda, la modalitat de cinema i audiovisual garanteix l’accés a una programació d’un mínim de dues sessions de curtmetratges valencians del catàleg que ofereix l’IVC.
La presència al Circuit permet de compartir els costos dels concerts de música, mentre que en el cas dels curtmetratges, els consistoris adherits hauran d’assumir els costos de reproducció o d’autor i, en cas de sol·licitar-los, el cost del viatge del director o intèrprets de la projecció per facilitar la seua participació en la presentació de l’audiovisual i el col·loqui posterior.