Ontinyent posarà el nom de set professionals de la sanitat a carrers adjacents a l’hospital nou

  • En homenatge a metges, infermeres i comares de la ciutat

VilaWeb
Redacció
24.10.2018 - 17:17
Actualització: 24.10.2018 - 19:17

El PSPV-PSOE presentarà al pròxim ple municipal de l’Ajuntament d’Ontinyent una proposta per dedicar carrers adjacents a l’hospital nou a persones destacades en l’àmbit sanitari a la ciutat.

Les persones dels quals es proposa de posar el nom a aquests carrers són els metges José Riera, Juan Sayas, Rafael Rovira i Rafael Galiana; les comares Maria Casanova i Guadalupe Prats; i l’infermera Rosario Llin.

El batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, va explicar dimarts la iniciativa, destacant que es tracta de persones ‘amb una gran vocació de servei al seu poble, que enl segle passat van tenir cura de la salut dels ontinyentins i ontinyentines amb molts coneixements i voluntat tot i no tenir els actuals recursos ni tecnologia’.

En la justificació de la tria, el batle va explicar en relació al metge José Riera que en 2003 se’l va nomenar fill adoptiu i es va acordar en ple de posar el seu nom a un carrer. Sobre Rovira i Sayas, recordà que el consistori havia volgut posar els seus noms als centres de salut, cosa que no s’havia pogut fer per la negativa de la Generalitat. El metge Rafael Galiana, que donarà nom a la rotonda d’accés a tota l’àrea hospitalària, se’l coneixia com el ‘metge dels pobres’, pel seu interès per ajudar els més desafavorits, assegurà Rodríguez.

La proposta socialista inclou els noms de tres dones per homenatjar ‘les dones que en aquells temps no van poder ser metgesses però que van ser fonamentals en la cura de la salut dels ontinyentins i ontinyentines, com a comares o infermeres’. Es tracta de Rosario Llin, de 96 anys en l’actualitat i entre 1936 i 1937 va treballar com a infermera a l’Hospital Internacional d’Ontinyent. Més tard es va formar a València i després fou infermera en cap fins a 1992.

Quant a les dues comares, Guadalupe Prats, nascuda al voltant de 1880, va ser una de les primeres funcionàries municipals com a matrona titular de l’Ajuntament d’Ontinyent des de 1924. En jubilar-se, la va succeir Maria Casanova, fins el 1973.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem