12.08.2019 - 21:49
|
Actualització: 12.08.2019 - 23:49
El 25 de juliol passat vam celebrar el primer ple municipal ordinari de la nova legislatura a l’Ajuntament d’Ontinyent. Una sessió amb més de trenta punts ben complets, bastant intensa per a ser la primera, però enfocada per la meua companya Paloma Alberola i per mi mateix com a regidora i regidor de Compromís per Ontinyent amb la tranquil·litat de qui afronta la vida com un aprenentatge i el pas per la política com un servei públic.
Tot i ser el nostre primer ple, vam decidir de començar amb energia: presentant una proposta per a garantir la retransmissió de les sessions plenàries en directe per televisió. Una proposta en positiu amb l’objectiu de millorar la transparència i acostar la política municipal als nostres veïns i veïnes, especialment als que no tenen la possibilitat d’accedir a la retransmissió via internet, l’única que s’ofereix actualment i que a penes segueixen un centenar llarg de persones habitualment.
Una xifra ínfima tenint en compte que a Ontinyent vivim més de 35.000 persones. La nostra ciutat té unes dimensions suficientment importants, de la mateixa manera que ho són els debats del seu ajuntament, com perquè tothom puga rebre una informació completa per poder formar-se’n una opinió. Per això, facilitar que la ciutadania poguera veure els plens per televisió seria una bona manera de donar a conèixer a la gent les decisions que prenem les persones representants públiques des de la casa de totes i tots on el diàleg i la paraula han de presidir el debat democràtic. Nosaltres creiem que la gent d’Ontinyent té dret de conèixer què fan els i les seues representants, no sols qui governa, sinó també qui fiscalitza l’acció de govern, perquè la pluralitat i el debat enriqueixen les polítiques públiques i fan que no siguen fruit del pensament únic.
No obstant això, ens vam trobar amb els 17 vots en contra dels regidors i regidores del partit de Jorge Rodríguez, el batle, qui fent ús de la seua abassegadora majoria absoluta va tombar la nostra proposta, impedint que la gent del nostre poble puga veure per la televisió els interessants debats que mantenen els i les seues representants a l’ajuntament.
Decepció i desconcert són les dues paraules que millor defineixen com ens vam sentir en comprovar el posicionament del batle i el seu partit. No entenem per quin motiu van decidir de situar-se en contra d’una proposta ben treballada que, al contrari de què va afirmar la portaveu del seu grup polític, la senyora Natàlia Enguix, des de Compromís per Ontinyent dubtem que genere una despesa addicional a les arques municipals. Sobretot, perquè al text de la nostra moció al s’especificava clarament que volíem incorporar la retransmissió dels plens municipals com a requisit al concurs públic que hui en dia ja es fa per a determinar quin mitjà de comunicació efectua les retransmissions que actualment està finançant l’ajuntament: les de les festes patronals i les de Moros i Cristians.
Ens sembla bé que l’ajuntament finance amb diners públics les retransmissions de les festes locals perquè són d’interès públic i contribueixen a projectar la imatge de la ciutat. A més, compartim al 100% que eixes emissions s’adjudiquen a través de concurs públic obert i transparent. Tanmateix, no entenem on hi ha el problema per a incloure-hi com a requisit la retransmissió de les sessions plenàries.
En eixe sentit, lamentem que el batle i el seu grup decidiren votar en contra de la nostra proposta argumentant que en l’àmbit autonòmic o estatal -gran exemple, la política estatal- no es fa i que l’ajuntament ha d’invertir els diners en altres prioritats. Imaginem que les ‘altres prioritats’ devien ser aprovar justament en el mateix ple un suplement de crèdit amb 40.000 euros més per a publicitat institucional, que s’afegeixen als 90.000 del pressupost municipal i sumen un total de 130.000 euros només en l’any 2019.
O siga, que en l’hipotètic cas que la nostra proposta haguera generat una despesa addicional, hauria estat bastant més barata que el cost que té des de fa temps la promoció de tot allò que fa el govern municipal. No obstant això, sembla que no interessa garantir que la ciutadania puga escoltar en peu d’igualtat tant la versió del govern com la de l’oposició.
El més curiós de tot és que el PP, a qui fa uns anys el mateix Rodríguez acusava de falta de transparència, va votar a favor mostrant un talant més obert, dialogant i transparent que qui fa uns anys donava lliçons d’ètica al govern de Lina Insa. Però ara s’ha girat la truita i és Jorge Rodríguez qui té la majoria absoluta.
Nico Calabuig i Serna · Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent