Per un pacte contra la corrupció

  • «Caldrà recordar que molts dels responsables d’aquesta corrupció es diuen cristians i encapçalen les processons als seus pobles?»

Josep Miquel Bausset
11.05.2017 - 22:30
Actualització: 12.05.2017 - 00:30
VilaWeb

Tant al País Valencià com també a l’Estat espanyol, ens cal un gran pacte contra la corrupció i tolerància zero pel que fa a aquesta epidèmia que assola la classe política. Per això són molts els qui, des de la societat civil i des de la política, fa uns anys exigiren al president de la Generalitat Alberto Fabra una actitud de més contundència per tal d’acabar amb aquesta xacra social.

A primers de 2013 un ex-diputat del PP reconeixia el pagament de sobresous en la cúpula del PP. I ja hem vist la cua de polítics empresonats, com Ignacio González, Rafael Blasco o Carlos Fabra; condemnats, com Milagrosa Martínez; o investigats com Alfonso Rus.

Els polítics, i d’una manera especial els qui tenen la responsabilitat del govern, han de ser exemples d’honestedat i d’integritat en la gestió pública. I desgraciadament, ara i adés, els mitjans de comunicació ens parlen de casos de corrupció. I és que aquesta epidèmia que atempta contra la democràcia és un insult i una burla per als ciutadans que estan passant dificultats per l’atur o les retallades en sanitat, benestar social o ensenyament.

Cal recordar que el sr. Juan Carlos Gimeno, ex-cap de qualitat d’Emarsa i ex-regidor de València i de Paterna, deia al jutge del cas Emarsa que la depuradora va pagar sopars i actes del PP, i que la sra. Rita Barberá havia rebut bosses de mà i Silvestre Senent rellotges i ordinadors. Per no parlar dels encausats pels casos Brugal i Cooperació (amb el desviament d’ajudes destinades al Tercer Món) o el del PGOU d’Alacant o del cas Taula. Fa uns anys, quina credibilitat tenien les Corts Valencianes amb deu diputats del PP encausats, acusats en diversos casos de corrupció i que amb les seues actuacions estaven erosionant la política valenciana?

Per això, en un ambient de sospita i de frau, cal ja un pacte contra la corrupció (com recomanava el cardenal Tarancon l’any 1990) per tal de regenerar la vida pública.

Gràcies a l’amabilitat de Juajo Enrique-Tarancon, nebot del cardenal de Borriana, he estudiat l’important arxiu de Tarancon, on en un document del 5 de març de 1990, el cardenal Tarancon suggeria la conveniència ‘d’un gran debat ètic davant la corrupció política i econòmica’. Tarancon denunciava una situació en què ‘una crisi de valors ha provocat un buit ètic’. I deia: ‘els poders polítics i capitalistes s’han inventat la seua pròpia moral’. I Tarancon continuava: ‘un s’admira que fins i tot cristians de comunió diària i missa freqüent, no tinguen càrrecs de consciència en fer barbaritats amb la finalitat d’enriquir-se’. Tarancon acabava així la seua reflexió: ‘s’imposa un gran debat ètic per tal de trobar basses ètiques, que puguen servir de marc per a la convivència. I l’Església hi ha de participar, aportant els grans principis evangèlics’.

Caldrà recordar que molts dels responsables d’aquesta corrupció es diuen cristians i encapçalen les processons als seus pobles?

Tarancon, en una conferència a Saragossa, deia també: ‘durant molts anys hem donat importància a pecats que són fruit de la debilitat de la carn, i hem admirat els qui triomfaven al món, els qui acumulaven a les seues mans el poder econòmic i polític, sense preguntar-nos amb quins mitjans els aconseguien’. I és veritat. Encara hui sembla com si la manera com s’adquireix la riquesa no tinga res a vore amb l’Evangeli.

Davant tants desficacis, l’Església (com deia Tarancon) ha de denunciar la corrupció, la mentida i el frau, ja que ‘qui busca especular, es precipita en la condemna’ (Ecli 29:19). Per això, l’Església, com deia Tarancon, ha de treballar ‘en la solució dels problemes de la societat i fer-se solidària de les necessitats dels ciutadans’.

L’Església hauria de propiciar, com demanava Tarancon, ‘un gran debat ètic davant la corrupció política i econòmica’, amb la participació d’empresaris, polítics, sindicalistes i treballadors, així com també amb representants del món de la cultura i de la societat civil.

La situació de corrupció que estem vivint des de fa anys m’ha recordat les paraules de l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps (gener de 2010) quan deia: ‘La Comunidad Valenciana es el paradigma de la buena gestión económica i también política’. I també: ‘La Comunidad Valenciana se ha convertido en una fórmula fundamental para poner en marcha España’. A la vista dels resultats, ara podem veure quina era la ‘buena gestión’ i la ‘fórmula’ que proposaven.

A la vista de tot això, no m’estranya gens que els ciutadans estiguen indignats amb molts polítics. I per això cal ja un pacte contra la corrupció i per la regeneració de la política.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem