21.03.2018 - 16:57
|
Actualització: 21.03.2018 - 17:20
La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres en roda de premsa ‘ValenciaApp’, una aplicació que permet als usuaris conèixer i valorar l’ús lingüístic que fan els establiments comercials al País Valencià. Disponible per a descàrrega a telèfons mòbils Android i iOS l’aplicació permet valorar l’atenció oral, escrita i virtual del valencià en més d’1,5 milions de comerços a tot el país, geolocalitzats a través de Google Maps.
‘ValenciApp’ incorpora els 2.000 establiments valencians que ja estaven valorats a la ‘CatalApp’, que compta amb unes 4.500 valoracions al territori, el 70% positives. El delegat de la Plataforma al territori, Manel Carceller, ha explicat que l’app ha estat elaborada perquè els usuaris puguen fer-ne un ús ‘en positiu’ per tal donar visibilitat als comerços que utilitzen el valencià com un valor de proximitat i adaptació al consumidor.
Carceller ha afegit que amb l’aplicació la Plataforma per la Llengua continua treballant de manera transversal i positiva per potenciar el valencià i ha remarcat que, a banda de la Constitució i l’Estatut, la llei valenciana de Consum especifica que els consumidors tenen dret a utilitzar la llengua pròpia als establiments. En aquest sentit, ha considerat que l’app ajudarà a ‘pegar-li la volta a la desigualtat en què ens trobem’ per ‘avançar cap a la normalitat’ i ‘viure plenament en valencià’.
‘ValenciApp’ permet d’identificar i classificar els comerços en funció de la seua ‘responsabilitat lingüística’. Els usuaris, una vagada registrats, poden valorar de l’1 al 5 en atenció oral, escrita i virtual.
La directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, ha incidit en el plantejament ‘en postiu’ de les valoracions per ‘felicitar els establiments’. Mestres ha indicat que ‘a l’igual que volem ser atesos bé al restaurant i que estiga net, un usuari pot demanar ser atès en valencià perquè és la seua llengua i és la manera de sentir-se més pròxim’.
La responsable de l’entitat ha afegit que més enllà d’una aplicació per a mòbils ‘ValenciApp’ esdevé una mena de ‘termòmetre en temps real de l’ús de la llengua’ i l’ha comparada amb un ‘trip advisor lingüístic’.
En aquest sentit, en una segona fase la Plataforma per la Llengua repartirà anualment els distintius adhesius perquè els establiments els enganxen als vidres i els usuaris puguen reconèixer l’ús que fan de la llengua. L’entitat distribuirà les enganxines als comerços que hagen obtingut un nombre suficient de valoracions. Així mateix, donarà consells de com millorar l’atenció en valencià en aquells establiments pitjor valorats.
Provinents de ‘CatalApp’, en l’actualitat s’incorporen en aquesta aplicació uns 2.000 establiments, amb 4.500 valoracions. El centre Octubre de València, el centre social Terra i el restaurant La Murta són els que millor valoració tenen.
Mestres ha fet una molt bona valoració del primer any de funcionament de ‘CatalApp’ que compta amb més de 50.000 descàrregues, 46.000 valoracions en 32.000 establiments.