El Pont Vell d’Ontinyent: testimoni de la gran revolta antisenyorial de la Germania

  • Vicent Terol, director de l’Arxiu Municipal d’Ontinyent, parlarà d'escenaris de la insurrecció que es conserven a la Vall en una jornada organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes

VilaWeb
Redacció
28.10.2021 - 12:09
Actualització: 28.10.2021 - 14:08

El Pont Vell i l’església de Sant Miquel del Raval d’Ontinyent són alguns dels diversos escenaris conservats de la revolta de la Germania del segle XVI que centraran la ponència amb què el director de l’Arxiu Municipal d’Ontinyent, Vicent Terol, participa aquest divendres en la jornada Germanies (1519-1523) i infraestructures: concomitàncies, organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes.

Ontinyent és, en opinió de Terol, un dels pocs espais de tot el País Valencià que conserva encara bona part dels escenaris i edificis coetanis a la revolta. En destaca el Pont Vell (1500-1501), sobre el qual els agermanats ontinyentins aconseguiren d’imposar el seu criteri perquè hi passara el camí de Castella, conegut des de llavors com el Camí dels Carros, en detriment del traçat antic d’orígens medievals, i que rep el nom encara del “carril”. L’historiador remarca també el cas de l’església de Sant Miquel del Raval (centre neuràlgic i logístic dels agermanats i seu de la confraria dels peraires des de 1518), Santa Maria, la plaça Major, el molí Descalç, el carrer Major i la Vila.

En la ponència, es tractarà a més l’ermita del Roser d’Albaida i l’ermita del Roser del Palomar, on les juntes de fàbrica tingueren una importància decisiva en l’èxit del moviment sociopolític de la Germania, ha explicat Terol, qui dedicarà una part de la intervenció a casos d’iniciatives públiques de caràcter religiós, com la reforma en profunditat de Santa Maria i Sant Nicolau d’Alacant, ciutat on els agermanats van propugnar una reforma en profunditat de les defenses, de la ciutat i de la seua extensa horta, realitzada posteriorment durant el segle XVI i que transformaran per complet la ciutat.

L’activitat, que es fa a la Sala de Juntes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, començarà a les 9.15 i es podrà seguir en línia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem