09.01.2018 - 18:51
|
Actualització: 09.01.2018 - 19:51
Segons les últimes xifres publicades pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació (SERVOF), el 2017 deixa visible una petita recuperació en l’àmbit laboral per a la comarca de la Vall d’Albaida, encara que la precarietat laboral i els salaris baixos continuen a l’ordre del dia.
El Secretari Territorial Intercomarcal d’UGT del País Valencià, Raül Roselló, considera que aquesta reduïda recuperació econòmica ha sigut inapreciable per a bona part dels treballadors del territori ja que, cada vegada més, treballen per a subsistir i no per a millorar la situació econòmica familiar. Roselló senyala que la recuperació econòmica sols es reflecteix mitjançant el benefici econòmic de les empreses, i no en els llocs de treball i salaris; una situació que agreuja la problemàtica de les pensions.
Per una banda, el 2017 es tanca amb una xifra de desocupats més baixa que la de l’exercici anterior. En concret, el nombre d’aquest grup social s’ha reduït en 824 persones, que equival a un 11’9 % del total; mentre que el descens de l’atur de novembre a desembre de 2017 s’ha situat en un 3’83%. En canvi, tot i que ha baixat el nombre d’ocupats, les contractacions no superen les del 2016 i disminueixen d’un 1’48 % interanual.
Per una altra banda, el gènere i la tipologia de contracte són altres dos factors que sobreïxen en aquest balanç. En aquest cas, les empreses prefereixen de contractar homes (60’80 %) més que dones (39’20 %), i signar contractes indefinits (10 % més que en 2016) front els temporals (2’50 % menys). Amb tot, el nombre de contractes temporals d’aquest desembre (2.416) és molt superior al dels indefinits (242) A més, hi ha hagut una clara predisposició aquest desembre a fer contractes a jornada completa, que representen el 68’74 %, en compte d’a temps parcial (31’26 %).
Per a pal·liar aquests problemes, la UGT insisteix a establir tot un seguit de prestacions i polítiques actives que asseguren els drets dels treballadors. Derogar la reforma laboral del 2012, apostar per polítiques econòmiques expansives, repartir equitativament la riquesa i apostar per un canvi de model productiu basat en una política industrial d’estat, així com en altres factors que permeten l’economia de créixer a mig i llarg termini, en innovació, formació i coneixement, i que generen ocupacions de qualitat, reduint les desigualtats i la pobresa, són algunes de les reformes que reclama Roselló per solucionar aquestes qüestions.