Primera parada

Vicent Lladosa
15.04.2016 - 22:45
Actualització: 16.04.2016 - 00:45
VilaWeb

Amb el títol genèric de Primera Parada, s’exposa aquests dies al Centre Cultural Caixa Ontinyent una selecció de projectes artístics de les més diverses disciplines plàstiques. S’aprofita així mateix la sintonia afavorida des del moviment de reivindicació del estudis artístics a València anomenat Second Round, i que ha coordinat la Universitat de València. Les autores i autors tenen en comú haver fet els seus estudis de Batxillerat Artístic a l’IES l’Estació. Cert és que no hi són totes i tots, cosa que cal millorar en un futur amb l’esperada resposta d’aquests, però sí que hi apareixen ex-alumnes d’aquella primera promoció que va iniciar-se al curs 2000-2001.

Com ja hem anat veient al segle XX, la multiplicitat de discursos visuals, plàstics i audiovisuals ha anat incrementant-se de manera exponencial. Unes vegades ha estat el llenguatge formal i altres el conceptual els revulsius que permetien de mantenir en constant ebullició l’expressió de l’home. El món del disseny, en nombroses ocasions, ha permés la possibilitat a les empreses de reinventar-se. Per tant, ningú no tindrà dubtes a aquestes altures del paper regenerador que tenen aquestes disciplines del món de l’expressió. I és ací on cal reivindicar el paper dels nostres creadors. El seu treball permet no tan sols renovar la manera de reflexionar i debatre el món que ens envolta, sinó també respondre a necessitats d’índole funcional i pràctica. Tan sols hem d’observar els fets que descriuen diàriament els mitjans de comunicació o observar les noves maneres que té l’home d’interactuar amb l’entorn, per adonar-nos que els llenguatges han d’evolucionar.

A totes i tots ens resulta molt familiar la famosa expressió ‘pensa global, actua local’. Doncs adonem-nos que la maduresa cultural i d’innovació que cultivem des del nostre entorn immediat ens obri camins i fa de catalitzador per generar noves oportunitats. En algun moment hem estat tan conscients de la necessitat de reinventar-nos? Doncs si la cultura artística no és únicament videocreació o performance, sinó que també hem d’atendre elements com la moda, els artefactes quotidians o les animacions 3D, mostrem-nos sensibles a les oportunitats que ens ofereixen.

Que el futur d’una societat ve lligat a factors vinculats a les noves necessitats de l’home de hui és obvi, però on tal volta hem de posar el punt de mira és en l’actualització de llenguatges visuals i continguts de tota índole que el mateix sistema demana. Des dels àmbits de la comunicació visual o audiovisual, producte, moda, fins aquells de major expressió plàstica, cal una visió contemporània que permeta l’evolució i posada al dia. En aquesta exposició es fa un pas endavant.

 

Vicent Lladosa · Professor de Dibuix de l’IES l’Estació

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies