Aquest divendres, vespra del 14 d’abril quan es commemora la declaració de la segona República espanyola, Jorge Rodríguez va rebre com a president de la Diputació un dels guardons ‘Memòria i Dignitat’ atorgats pel seu partit. Més concretament, pel PSPV-PSOE de la província de València.

El premi reconeix Rodríguez per ‘la clara aposta de la institució provincial per la memòria històrica que suposa un exemple de compromís institucional amb els valors democràtics’. També la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i el batle de Callosa de Segura, Fran Macià, han rebut aquests premis, que segons la secretària general de la formació, Mercedes Caballero, expressen el compromís ‘amb la necessària reparació històrica a les víctimes i les seues famílies, una qüestió de justícia i democràcia’. Caballero afirma que cal ‘tancar ferides, i aquestes ferides només es tancaran quan, com a societat, siguem capaços de reparar el dany causat per la dictadura als que defensaven la llibertat i els principis democràtics’.

També van rebre reconeixements Margarida Temprano pel treball desenvolupat al capdavant de l’Oficina de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura del Ministeri de Justícia espanyol, i Carmen Negrín, néta de Juan Negrín, per la ‘destacada col·laboració en la defensa de la memòria democràtica’.

Crítiques a casa
El lliurament d’aquests premis, només tres setmanes després que el mateix PSOE s’oposara juntament amb PP i Ciutadans a la modificació de la Llei d’Amnistia de 1977 que assegura la impunitat dels crims del franquisme, ha coincidit amb crítiques a Rodríguez, com a batle d’Ontinyent, per haver abandonat un any més l’acció reivindicativa de col·locar una bandera de la república espanyola a l’Ajuntament, com es va fer en la legislatura anterior quan no tenia majora absoluta.

La regidora de Compromís i portaveu del grup municipal a l’Ajuntament , Sílvia Urenya, ha acusat el PSOE d’amagar-se ‘darrere el PP i i Ciudadanos per a no haver de pronunciar-se a favor o en contra’ i d’actuar de manera poc conseqüent ‘després d’haver dedicat una setmana a la recuperació de la memòria democràtica’.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb