11.03.2017 - 22:05
L’any 2014, els treballs de recerca de Carlos Fuster sobre la història dels riuraus i el treball de l’elaboració de la pansa a la banda més oriental de la Vall d’Albaida va prendre forma de documentari.
Els estudis que Fuster havia iniciat anteriorment ja a la Safor i la Marina, es van ampliar a la nostra comarca, a poblacions com Montitxelvo, Terrateig, Castelló de Rugat, Benicolet i Llutxent, amb la intenció de posar en valor el patrimoni arquitectònic dels riuraus i d’explicar a les noves generacions el procés d’elaboració de les panses amb un mercat que arribà a indrets com Anglaterra o els Estats Units. Paral·lelament al procés de recuperació de documentació, s’han creat les festes de l’escaldà que en pocs anys han pres volada, especialment a Montitxelvo i Terrateig.
L’historiador, guanyador l’any 2010 del Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida convocat per l’IEVA per aquesta investigació, va realitzar juntament amb Casimir Romero i el realitzador Anmorsígol ‘Temps de pansa. La memòria del riurau’ a partir de la recerca, un film que fins ara era a la venda en format DVD, però que des del mes passat pot veure’s de manera oberta per internet.
· Informació relacionada: Recuperant la cultura de la pansa a la Vall d’Albaida