Quatre museus locals reivindiquen el seu paper en la defensa de la cultura sostenible de proximitat

  • Amb el manifest 'km 0' de trenta espais de l'Etnoxarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València

VilaWeb
Redacció / EP
18.05.2020 - 10:42
Actualització: 18.05.2020 - 12:42

L’Etnoxarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València, formada per trenta espais, reivindica el seu paper en la defensa de la cultura sostenible ‘de proximitat’, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, en el qual ha difós el manifest ‘Museus de km 0’, per a recordar la seua funció ‘com a difusors d’identitat, història, convivència i diversitat cultural’.

Els espais demanen el suport a la ciutadania i a les institucions ‘per a rellançar les seues activitats quan tornen a obrir les portes després de la fi del confinament’ pel coronavirus, segons han informat en un comunicat. L’Etnoxarxa es va posar en marxa el gener de 2017 per acord de la Junta de Govern de la Diputació.

Es tracta d’una estructura cultural establida per a la col·laboració entre museus locals etnològics en tres línies: cooperació, assessorament i formació. De la nostra comarca, en formen part el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, el Museu de les Artesanies d’Atzeneta d’Albaida, el Museu Etnològic Comarcal de la Vall d’Albaida, i la Col·lecció Museogràfica del Vidre de l’Olleria,

Davant la situació excepcional actual, aquests museus han continuat treballant de manera virtual ‘preocupats pel futur de la cultura local’. De les seues reunions i reflexions va sorgir la iniciativa de llançar un manifest i un vídeo, en els quals recorden tot allò que aporten a la societat i en el qual es reivindiquen com a ‘Museus de km 0’ perquè ‘estan arrelats en els seus territoris, són sostenibles i de proximitat, i a més contribueixen a la investigació i difusió de la cultura i el patrimoni local’.

En el vídeo, gravat per tècnics dels diferents museus, expliquen qui i com són, què fan i com ho fan; defensen la particularitat de cada museu amb relació a la cultura del poble on treballen ‘per a fomentar el desenvolupament sostenible i la participació ciutadana’ i apunten que tenen en comú la defensa de la diversitat cultural i dels valors i identitat propis.

En el manifest es defineixen com a museus ‘de consens i de diàleg que, amb la defensa de la cultura, busquen potenciar la convivència ciutadana des d’una perspectiva lliure, crítica i democràtica’ i demanen suport per a millorar les infraestructures i dotar els museus locals de recursos econòmics i humans. En aquest sentit recorden que la crisi ‘no és un argument en contra, sinó que més aviat ho és a favor’.

‘En temps difícils, els espais que generem convivència, sentiments compartits i oci, ens tornem estratègics per a superar situacions col·lectives difícils’, subratllen i afigen: ‘Quan tornem a obrir les portes, vine al museu del teu poble o a un del teu voltant. Sense tu no hi ha cultura i sense cultura no som res’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem