21.11.2017 - 16:52
|
Actualització: 21.11.2017 - 17:52
De moviments nacionalistes ens han mirat d’acostumar des del centre de la península a parlar només dels que des d’allà es consideren perifèrics, dels que dins l’estat intenten d’afirmar personalitats nacionals diferents i pròpies, independentment de la finalitat política que puguen arribar a perseguir.
Es parla dels nacionalistes bascos, del catalanisme, del nacionalisme valencià o del gallec, però difícilment s’admet l’existència d’un nacionalisme espanyol imperant i conflictiu amb la resta de realitats nacionals.
Que existeix el nacionalisme espanyol és un fet, però com es creà i quina identitat projecta a la societat? D’això en parlarà aquest divendres 24 de novembre el doctor en Història Contemporània Xavier Andreu Miralles, qui impartirà la xerrada ‘La identitat espanyola, què és això?’, a la Biblioteca Pública Municipal de l’Olleria, a les 19.30.
Xavier A. Miralles és autor del llibre ‘El descubrimiento de España. Mito romántico e identidad nacional’, en què estudia la imatge d’Espanya des de la literatura i a patir dels estereotips, especialment seguint la influència del mite romàntic i orientalista per a crear la identitat nacional durant el segle XIX. Aquesta visió que se’n té des d’Europa, de terrtori exòtic i primitiu, es converteix a través d’escriptors i intel·lectuals espanyols en identitat a exalçar, i es converteixen en símbols nacionals figures considerades primitives a l’exterior com les dels toreros o els contrabandistes.