17.07.2019 - 15:13
|
Actualització: 17.07.2019 - 17:13
L’ex-president de la Diputació de València amb el PP Alfonso Rus ha assegurat davant el jutge que va ser l’autodenominat ‘yonki dels diners’ Marcos Benavent, ex-gerent de l’extinta Imelsa, qui va desviar els diners que la corporació havia de destinar a l’enllumenat de Llutxent per a quedar-se’n ell mateix una part i la resta, el seu suposat testaferro, José Estarlich.
Rus ha acudit aquest dimecres a declarar davant el Jutjat d’Instrucció número 9 de València, citat com a encausat en la causa oberta per prevaricació i falsificació com a mitjà per a malversació en la qual també figura com a imputat Benavent, en relació amb el contracte d’enllumenat de Llutxent.
També estava citat aquest dimecres el presumpte testaferro de Benavent, José Estarlich, qui s’ha negat a declarar. El també ex-batle de Xàtiva ha respost a preguntes del fiscal i el jutge i ha apuntat en tot moment a Benavent, a qui ha acusat de quedar-se amb part dels diners del contracte d’enllumenat, que ha calculat en uns 30.000 euros, mentre que ha afirmat que Estarlich se’n va quedar 20.000 més.
En aquesta causa ja figuraven com a investigats i van arribar a estar processats el propi ex-gerent d’Imelsa, el qui va ser director financer i el responsable d’una empresa que va resultar adjudicatària d’un contracte per l’enllumenat de Llutxent –amb un pressupost de 60.445 euros– i que hauria cobrat sense arribar a fer els treballs. Aquest procediment va sorgir arran de la primera querella que va interposar la pròpia Diputació en 2015 per corrupció en l’empresa pública Imelsa.
A l’eixida de la Ciutat de la Justícia de València, Rus ha explicat als periodistes que la declaració davant el magistrat ‘ha anat bé’: ‘Simplement he aclarit què havíem dit, que tot això és un invent del “yonki dels diners”. Si realment jo sabia alguna cosa d’això, ho sabia perquè nosaltres presentem la denúncia, però no sabíem ni qui ni com. (A Benavent) li interessava declarar perquè es veu la tronà damunt i ha canviat tota la declaració i ha tirat les culpes a uns altres i a mi.”
‘Els diners deuen haver anat a la butxaca de Benavent’
Ha dit desconèixer ‘on han anat els diners’ del contracte de l’enllumenat, però ha comentat que ‘deuen haver anat a la butxaca de Benavent’. Quan ha arribat als jutjats ha apuntat que està ‘acostumat’ a acudir a la Ciutat de la Justícia. ‘Jo això ja ho conec. És com si fóra ma casa. Si més no, vinc a desmentir o a fer que m’escolten què tinc a dir. Tot és mentida’, ha manifestat.
També ha recordat que a Benavent el va denunciar ell mateix per aquest assumpte —‘Jo no, la Diputació’, ha puntualitzat– i ha afegit: ‘El que passa és que s’ha vist acorralat i ha explotat, ha dit : aquell ho ha fet’.
Així, Rus ha continuat amb les crítiques a l’autodenominat ‘yonki dels diners’: ‘Sí que tinc clar, que jo el conec, és que, com que és un covard… Quan és un covard, que se’n va del país (en al·lusió al temps que va estar a l’Equador), perquè realment té por i ve i li aconsellen tu digues això. I clar, tira cap amunt perquè clar, ell qui és? “Yonki dels diners”, però no és ningú. Llavors el que vol és enviscar gent, però bo, ens defensarem.’
Preguntat per quina raó la justícia l’ha citat també a ell com a encausat, ha fet broma: ‘Jo ja estic encausat des que vaig prendre la comunió, cada dia ací. Ho solucionarem, almenys donarem la cara. Jo no me n’he anat a l’Equador ni a cap lloc d’aquests.’
En tot cas, ha insistit a negar les acusacions de Benavent i ha posat en relleu: ‘Jo només no negue una cosa: que era un home de la meua confiança i jo ho vaig pagar políticament. Cal ser responsable de què es fa. Vaig posar un senyor que no era així, s’ofuscà, va muntar discoteques, va muntar no sé què i se li’n va anar per ací’. ‘Els diners els va agafar ell –ha continuat– i a les discoteques. No té diners, si en tinguera s’haguera quedat a l’Equador.’
Camí judicial complicat
Aquesta causa ha viscut un complicat camí judicial fins al punt que a l’agost de l’any passat el jutge va donar per conclosa la investigació i va acordar el processament únicament de Benavent; de l’ex-director financer d’Imelsa, José Enrique Montblanc, una mercantil i l’empresari en relació amb un contracte presumptament irregular per a l’enllumenat públic de Llutxent, pel qual l’empresari va cobrar sense haver fet els treballs.
Prèviament s’havia anul·lat l’acte d’obertura de judici oral ja dictat contra tres d’ells perquè l’Audiència va ordenar que s’hi inclogués un quart processament, l’ex-director financer, sobre qui se n’havia demanat el sobreseïment, però que va tornar a estar culpable en la causa després de demanar-ho el recurs de Fiscalia i l’actual Divalterra.
L’Audiència va revocar aquest acte en entendre que aquest últim ‘presentava sospites d’haver pogut participar en els fets’, en haver pogut ometre procediments de control propis del seu càrrec. L’empresari va reconèixer que s’havien rebut els diners sense cap contraprestació i es va comprometre a retornar el deute.
No obstant això, Benavent va demanar declarar, el jutjat el va rebutjar en primera instància i l’Audiència, en apel·lació, li va donar la raó per a garantir-li el dret de defensa i va acordar que la causa tornés al moment de diligències prèvies perquè l’ex-gerent d’Imelsa prestara declaració, compareixença que es va fer el 7 de maig passat.
En aquesta declaració, Benavent va negar d’haver-se quedat amb aquest import i va atribuir el cobrament d’aquesta comissió al fet que Rus li havia demanat diners per a finançar l’Olímpic, l’equip de futbol de Xàtiva, d’on era batle, i va assenyalar també Estarlich.