Sempre Alice

  • La pel·lícula de l'Utiye

VilaWeb
Cine Club Utiye
15.09.2015 - 18:50

Millor actriu (Julianne Moore) als Premis Oscar, Globus d’Or, Premis BAFTA… entre més.  Commemoració Dia dels malats d’Alzheimer.

Durant una conferència a UCLA (Los Angeles) pateix un xicotet contratemps: en plena conferència, oblida una paraula clau i tarda uns moments a trobar-ne una altra per a poder seguir parlant, cosa estranya en una persona tan acostumada a parlar en públic.

Ja a Nova York, pateix un segon incident: ix a córrer per a relaxar-se pel campus universitari que coneix tan bé i de sobte perd el sentit de l’orientació. No sap on és ni què hi fa.

Alice està convençuda que té un tumor cerebral, però les proves a què la sotmet el neuròleg a qui acudeix indiquen una altra cosa: Alzheimer d’inici precoç. Durant les setmanes següents, Alice s’enfronta a les conseqüències de la malaltia en el matrimoni, la família i la seua carrera professional.

Fent-se passar per filla de pares que pateixen Alzheimer, visita una residència per a majors especialitzada en la malaltia. S’adona que no podrà acceptar-ho i pren una decisió dràstica que afectarà la seua vida en el moment que es trobe més incapacitada.

L’estiu a la casa de la platja li aporta noves forces i lluita contra tot pronòstic per a mantenir la seua vida, les relacions i el sentit de si mateixa.

Aquest és l’argument d’un film que destaca fonamentalment pel treball d’actors i actrius, amb una protagonista indiscutible: Julianne Moore. Amb aquesta interpretació l’actriu ha estat guardonada amb el Globus d’Or i nominada a l’Oscar. Dos reconeixements del món del cinema a la interpretació de Moore, que es posa en la pell d’una persona malalta d’Alzheimer en la fase inicial.

Tot i que, amb aquesta temàtica tan crua, la pel·lícula podria caure en el drama més depriment, no és el cas. Els directors Wash Westmoreland i Richard Glazter van veure en el llibre de Lisa Genova, en què es basa la pel·lícula, un to ‘franc i fresc que també podíem donar a la nostra pel·lícula’.

Van tindre una reticència inicial, ja que Richard Glatzer està malat d’ELA i ambdós realitzadors pensaven que l’Alzheimer els tocava massa de prop, però la història els va captivar: ‘És absorbent i emocionalment accessible’. A l’hora de concebre el film, es van enamorar del personatge central: ‘Hi ha alguna cosa realment estimulant en Alice. La tenacitat que té, l’obstinació, la decisió de no rendir-se’ i pensaren que aquesta força la podria transmetre perfectament Julianne Moore.

A l’hora de donar-li un l’estil conceptual a la pel·lícula, els directors van determinar que la clau residia a explicar-ho tot des de l’experiència d’Alice perquè el públic entenguera el seu punt de vista i la seguira en la intimitat, cosa que els altres personatges ignoren. Calia un estil de fotografia i un muntatge molt personal que responguera als estats mentals d’Alice, els canvis d’humor, la percepció del moment. Que respirara amb ella, literalment. Per això van comptar amb dos tècnics francesos: el director de fotografia de fama internacional Denis Lenoir i el muntador Nicolas Chaudeurge. ‘Tots dos compartien plenament la nostra visió i van saber recalcar la interpretació de Julianne’, conclouen els directors.

Una pel·lícula ben interessant per a conéixer de més prop aquesta malaltia que afecta una part de la població i que, en el cas d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, compta amb l’associació AFAO, que atén tant les necessitats socials que genera l’Alzheimer en els malalts com en els familiars.

Kaligari

Projeccions a Cineápolis El Teler (Pintor Segrelles, 1 – Ontinyent)
dimecres 16  a les 20.00 – 22.30
dijous 17 a les 20.00 – 22.30

divendres 18 a les 20.00 – 22.30
dissabte 19 a les 18.00 – 20.00 – 22.30
diumenge 20 a les 18.00 – 20.00

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem