15.09.2015 - 18:50
Millor actriu (Julianne Moore) als Premis Oscar, Globus d’Or, Premis BAFTA… entre més. Commemoració Dia dels malats d’Alzheimer.
Durant una conferència a UCLA (Los Angeles) pateix un xicotet contratemps: en plena conferència, oblida una paraula clau i tarda uns moments a trobar-ne una altra per a poder seguir parlant, cosa estranya en una persona tan acostumada a parlar en públic.
Ja a Nova York, pateix un segon incident: ix a córrer per a relaxar-se pel campus universitari que coneix tan bé i de sobte perd el sentit de l’orientació. No sap on és ni què hi fa.
Alice està convençuda que té un tumor cerebral, però les proves a què la sotmet el neuròleg a qui acudeix indiquen una altra cosa: Alzheimer d’inici precoç. Durant les setmanes següents, Alice s’enfronta a les conseqüències de la malaltia en el matrimoni, la família i la seua carrera professional.
Fent-se passar per filla de pares que pateixen Alzheimer, visita una residència per a majors especialitzada en la malaltia. S’adona que no podrà acceptar-ho i pren una decisió dràstica que afectarà la seua vida en el moment que es trobe més incapacitada.
L’estiu a la casa de la platja li aporta noves forces i lluita contra tot pronòstic per a mantenir la seua vida, les relacions i el sentit de si mateixa.
Aquest és l’argument d’un film que destaca fonamentalment pel treball d’actors i actrius, amb una protagonista indiscutible: Julianne Moore. Amb aquesta interpretació l’actriu ha estat guardonada amb el Globus d’Or i nominada a l’Oscar. Dos reconeixements del món del cinema a la interpretació de Moore, que es posa en la pell d’una persona malalta d’Alzheimer en la fase inicial.
Tot i que, amb aquesta temàtica tan crua, la pel·lícula podria caure en el drama més depriment, no és el cas. Els directors Wash Westmoreland i Richard Glazter van veure en el llibre de Lisa Genova, en què es basa la pel·lícula, un to ‘franc i fresc que també podíem donar a la nostra pel·lícula’.
Van tindre una reticència inicial, ja que Richard Glatzer està malat d’ELA i ambdós realitzadors pensaven que l’Alzheimer els tocava massa de prop, però la història els va captivar: ‘És absorbent i emocionalment accessible’. A l’hora de concebre el film, es van enamorar del personatge central: ‘Hi ha alguna cosa realment estimulant en Alice. La tenacitat que té, l’obstinació, la decisió de no rendir-se’ i pensaren que aquesta força la podria transmetre perfectament Julianne Moore.
A l’hora de donar-li un l’estil conceptual a la pel·lícula, els directors van determinar que la clau residia a explicar-ho tot des de l’experiència d’Alice perquè el públic entenguera el seu punt de vista i la seguira en la intimitat, cosa que els altres personatges ignoren. Calia un estil de fotografia i un muntatge molt personal que responguera als estats mentals d’Alice, els canvis d’humor, la percepció del moment. Que respirara amb ella, literalment. Per això van comptar amb dos tècnics francesos: el director de fotografia de fama internacional Denis Lenoir i el muntador Nicolas Chaudeurge. ‘Tots dos compartien plenament la nostra visió i van saber recalcar la interpretació de Julianne’, conclouen els directors.
Una pel·lícula ben interessant per a conéixer de més prop aquesta malaltia que afecta una part de la població i que, en el cas d’Ontinyent i la Vall d’Albaida, compta amb l’associació AFAO, que atén tant les necessitats socials que genera l’Alzheimer en els malalts com en els familiars.
Kaligari
Projeccions a Cineápolis El Teler (Pintor Segrelles, 1 – Ontinyent)
dimecres 16 a les 20.00 – 22.30
dijous 17 a les 20.00 – 22.30
divendres 18 a les 20.00 – 22.30
dissabte 19 a les 18.00 – 20.00 – 22.30
diumenge 20 a les 18.00 – 20.00