13.01.2021 - 15:43
|
Actualització: 13.01.2021 - 16:43
Set centres escolars de la comarca estalviaran energia amb el programa 50/50 –inclòs en l’estratègia Reacciona de la Diputació de València–, que pretén d’impulsar, en col·laboració amb els ajuntaments, accions de bons hàbits a les escoles públiques per a promoure l’educació ambiental.
L’estratègia Reacciona de l’àrea de Medi Ambient de la corporació contempla el programa 50/50 a les escoles públiques amb la finalitat de reduir el consum, la factura energètica i les emissions dels centres educatius, i potenciar la participació de tota la comunitat educativa mitjançant sessions formatives pràctiques que fomenten l’eficiència energètica i l’ús responsable d’aigua. En la primera convocatòria participaran quaranta centres, set dels quals de la Vall d’Albaida: Montaverner, el Ràfol de Salem, Quatretonda, Benissoda, Guadasséquies, Castelló de Rugat i Benigànim.
Els aspectes més rellevants del programa educatiu, segons la vice-presidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, són ‘la creació d’un equip energètic, que s’encarregarà de diagnosticar el consum energètic i d’aigua de l’escola, elaborar un pla d’estalvi i fer el seguiment de les mesures establides i l’evolució dels resultats obtinguts’. Així mateix la vice-presidenta Amigó destaca que ‘es posen en marxa accions d’estalvi energètic i bons hàbits a les escoles públiques per a impulsar l’educació ambiental’.
L’import total de la subvenció és de 160.000 euros distribuïda entre 40 ajuntaments amb un màxim de 4.000 euros. Els ajuntaments es comprometen a informar els col·legis de Primària del seu àmbit municipal i seleccionar-ne un per cada municipi. L’ajuntament revertirà en el centre escolar el 50% de l’estalvi econòmic que es genere en la factura energètica durant el curs escolar 2021/22 i invertirà l’altre 50% en accions d’eficiència energètica a l’escola, cosa que generarà nous estalvis en anys posteriors.
També constituirà i formarà part de l’equip energètic amb un tècnic municipal, que assistirà a les reunions de preparació i de seguiment i col·laborarà en la gestió de la informació energètica de l’escola. L’equip energètic estarà format per una persona de l’equip directiu del centre escolar, un o dos membres del claustre, una persona de consergeria o manteniment, una altra de l’equip de neteja o menjador, dos alumnes o més per cada classe dels cursos de 5é i 6é de Primària i, opcionalment, un parell de representants de l’AMPA.
Els estalvis aconseguits en un any es prolonguen cap als següents, amb la qual cosa es garanteix un benefici a mitjà i llarg termini per a la comunitat educativa. L’ajuntament s’encarregarà de contractar amb alguna empresa externa la implantació del programa 50/50, la qual haurà de tindre experiència tècnica demostrable en programes d’estalvi energètic i en educació ambiental.