23.11.2020 - 17:40
|
Actualització: 30.08.2022 - 18:32
Rafael Donat, Vicente Gandia, José M. Martí, Vicente Sais, Francisco Santamaría, Rafael Torró, Gonzalo Ureña i la xiqueta Madrich Berliner Luftig són vuit ontinyentins que van patir els camps de concentració i extermini nazis. I els qui a partir del 6 d’abril vinent tindran un memorial al seu poble gràcies al projecte Stolpersteine (Pedres de la memòria), que ha reintroduït a l’atapeïda agenda la capital de la Vall d’Albaida.
Liderat per l’artista alemany Gunter Demnig, el projecte consisteix en petites lloses de formigó, de 10×10 cm, cobertes d’una capa de llautó que du gravades dades essencials de cadascun dels veïns que foren víctimes de les deportacions a aquests camps nazis, i col·locades en llocs simbòlics de les seues vides.
L’homenatge local, impulsat per la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Ontinyent, s’ha retardat dos anys des que en 2019 apareguera ja en l’agenda de l’artista alemany que recorre el món amb el seu projecte internacional. El 25 d’abril de 2019 era la data prevista per a col·locar aquestes peces que recorden les víctimes de la barbàrie nazi, però la campanya electoral va impedir-ho.
Ara, l’Ajuntament d’Ontinyent, amb la mediació també de VilaWeb, ha pogut recuperar la iniciativa i ha programat la visita de l’artista a la ciutat per a col·locar les pedres que recordaran els vuit veïns de la ciutat.