28.09.2015 - 16:28
L’any 2013, Terrateig va celebrar una primera festa de ‘l’escaldà’ per a rememorar l’antic treball pel qual es converteix el raïm en pansa. Aquella iniciativa va tindre continuïtat, i ara enguany la festa s’ha organitzat per al 23 d’agost, al riurau de l’Heretat de Llinares.
Entre les activitats previstes, hi ha un taller de demostració de construcció de canyissos i de fabricació de cabassos de llata, l’actuació de la Rondalla del Barret, i un esmorzar tradicional per al qual cal fer la reserva. El fornal per a l’escaldà l’encendran, a les 9.00, els Dimonis Correcagarneres de Terrateig, i a les 9.30 començarà la faena d’escaldar, explicada per Casimir Romero.
Organitzada per l’Associació Riuraus Vius i Ideari Coop., la festa compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Terrateig, Benicolet, Pinet i Montitxelvo, poble aquest darrer on es dedicarà el cap de setmana del 28 al 30 d’agost a aquest antic treball de l’elaboració de la pansa.
La pansa i els riuraus a la Vall
La banda oriental de la Vall d’Albaida guarda unes construccions pròpies d’aquell sector de la comarca que no trobem a l’interior: els riuraus. Es tracta d’unes edificacions rurals que trobem també, especialment, a la Safor i a la Marina Alta, dedicades a servir d’aixopluc per als canyissos amb què es preparava la pansa a les nits o en cas de pluja.
L’elaboració de la pansa requeria un treball anomenat ‘escaldà’, consistent a bullir el raïm en aigua amb un lleixiu fet expressament, després de la qual cosa s’escampa sobre uns canyissos que es posaran en un sequer al ras. El riurau té com a característica una série d’obertures, a mena d’arcs, que permet posar a cobert els canyissos de manera ràpida en cas de necessitat.
El clima de la Vall d’Albaida no és propici per a la producció de la pansa, excepte a la franja més propera a la costa, on se’n va produir fins a la dècada de 1970, sobretot a Terrateig, Montitxelvo i Benicolet. Amb la desaparició de la pansa van caure en desús els riuraus, i van anar oblidant-se els treballs que l’acompanyaven.
L’any 2012, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida va atorgar el seu premi d’Investigació al projecte de Carlos Fuster dedicat a l’estudi dels riuraus de la Vall d’Albaida, qui va proposar de reviure aquell treball de l’escaldada com a mostra de les antigues dedicacions dels llauradors de la comarca. La idea va quallar i des de 2012 es celebren les festes que rememoren aquell treball