18.11.2017 - 20:11
|
Actualització: 18.11.2017 - 21:11
Diumenge de la setmana vinent, 26 de novembre, es representarà a l’ateneu popular Ca la Mera d’Ontinyent a les 19.00 ‘La bruja y don Cristóbal’, una obra de titelles que anirà acompanyada d’un debat i programada per a presentar i motivar l’assistència a un curs de titelles socials que s’impartirà a Albaida, organitzat per l’IES Josep Segrelles i el Museu Internacional de Titelles d’Albaida.
‘La bruja y don Cristóbal’ és un espectacle de la companyia andalusa Títeres desde Abajo, coneguts per introduir la crítica social en les seues obres infantils. Aquesta en concret és una crítica àcida del sistema i els seus mètodes, amb referències a l’anarquisme.
L’any passat, el jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno, a instància de la fiscalia, va ordenar l’empresonament provisional sense fiança dels dos titellaires de la companyia acusats d’enaltiment del terrorisme. Van arribar a estar cinc dies a la presó, tot i que després, enmig d’una allau de crítiques i condemnes públiques, el jutge va canviar d’opinió. La causa fou arxivada el 29 de juny de 2016. I tot plegat perquè en aquesta obra, un dels putxinel·lis exhibia una pancarta que deia: ‘Gora Alka-ETA’.
En un moment de la peça la policia persegueix i colpeja un titella i li posa al costat un cartell amb la llegenda ‘Gora Alka-ETA’. En èuscar, Alka-ETA no significa res, però segons declaracions de membres de la companyia era una broma amb ‘alkatea’ (‘batle’, o sigua ‘Visca el batlle’) i volia explicar com la policia manipula proves per incriminar gent. Alguns diaris de Madrid, on es produí la detenció, afirmaren que uns altres membres de la companyia havien dit que devia ser una broma relacionant ETA i al-Qaida. Totes les fonts coincidiren a assenyalar que la intenció del cartell era fer broma.