Tocant a la porta de la Casa Enric Valor

  • «El meu ofici és imaginar mons possibles, i avui m’he permés d’imaginar una casa on es puga peregrinar en família o amb el col·legi per a saber més sobre l'obra de l'autor, per a tocar-la i guardar-ne un record tangible. Un espai en què assíduament es conten les rondalles del mestre Valor i serveix de seu d'estudis per a narradores i investigadors.»

Almudena Francés
23.11.2018 - 23:05
VilaWeb
Almudena Francés la NIt de Contes de Cocentaina. Fotografia: Diània.tv

‘Si m’estires dels cabells me n’eixiré amb ells’, ‘Vaig a casar-me amb la filla del rei…’, ‘Joan Ratot ha caigut dins l’olla…’, ‘I queixalets també.’

Aquestes paraules ens porten de la mà a una serra de les muntanyes entre la Vall d’Albaida i l’Alcoià, on el romer floreix més d’un cop l’any. A un mas amb bon aviram, ‘a una caseta llepadeta de la Foia de Castalla’, o a un llavador a la nit. Però també ens porten a la falda d’un ésser estimat, a la veu càlida d’una iaia que ja no hi és, i ens fan vindre la flaire de la coca al forn o ens acompanyen en la soledat d’una nit fosca.

De rondalles semblants a les nostres, on dones valeroses van a llocs prohibits i n’ixen escarmentades, o en què apareixen gegants benefactors, per dir-ne dos exemples, en podem trobar a moltes cultures del planeta, fins i tot a les més allunyades. Però el valor que tenen les nostres, per a nosaltres, és que donen un altre sentit al paisatge que ens envolta, ens arrelen a la terra d’on mengem i on ens hem pelat els genolls. I dos genolls, una personeta; i moltes personetes, un poble.

Que hem perdut antics referents ja ho resa, fins i tot, una pintada a la pista de Silla: ‘La ética ha muerto’…,  però que n’estem assedegats d’altres, ho deixa palès l’èxit de les convocatòries quan es tracta de contes i d’imaginari. La nostra cultura, durant molts anys, es va conservar en l’àmbit privat, en boca de les iaies i iaios. Però aquest món modern que desvincula les famílies i no ens deixa temps per als contes a la nit, necessitava conservar tot aquell coneixement en llibres que no entengueren de mala memòria, ni de presses, que es pogueren guardar, llegir i rellegir: aquesta tasca la va fer de manera magistral Enric Valor.

Enric Valor és un escriptor de qui se’n parla molt sense haver-lo llegit massa; aquesta és afecció de clàssic. Se li han dedicat carrers i places a molts pobles; però al carrer Major de Castalla, número 24, hi ha una casa d’un balcó on hi va passar la infantesa l’escriptor. Una casa amb primer pis i andana que espera, des de fa massa, que les institucions hi facen alguna cosa més que posar una placa.

El meu ofici és imaginar mons possibles, i avui m’he permés d’imaginar una casa on es puga peregrinar en família o amb el col·legi, per a saber més sobre l’obra de l’autor, per a tocar-la i guardar-ne un record tangible. Un espai en què assíduament es conten les rondalles del mestre Valor i serveix de seu d’estudis per a narradores i investigadors.

I encara que aquest és un article obert, una simple nota, permeteu-me que m’adrece a la propietària de la casa i aprofite aquest xicotet altaveu per a fer-me’n ressò: la Conselleria de Cultura. Les rondalles i la rondallística gaudeixen de molt bona salut, Joan Ratot, la vella dels queixals, el gegant del romaní… compleixen amb les recomanacions dels metges i fan llargues passejades arreu del territori per a evitar l’encarcarament. Fins i tot ens podríem atrevir a dir que tenen certa fama i ixen a la televisió. Però tot això va a lloms de mestres, músics, actors, investigadores, narradores, bibliotecàries, productores, editorials i les infatigables iaies contadores. Comencilda, Secundina i Acabilda, Joan de la Panarra i el Llenyater de Fortaleny en representació de la resta exigeixen tindre una casa. Perquè una casa és un sostre que ens arrecera, però també són finestres des d’on mirar el món i una porta que convida a passar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem