03.02.2019 - 18:40
|
Actualització: 03.02.2019 - 19:40
Exageració? Pregunteu-li-ho al redactor de l’editorial de l’1 de febrer del The Times: ‘Els 12 catalans: la Inquisició espanyola’. Direu que ara els tribunals espanyols no cremen ningú a la foguera com feien aquells vells inquisidors, però els procediments que demostren els senyors togats del Tribunal Supremo estan fent creïble l’advertència d’un dels més importants periòdics de hui en dia. L’editorialista anglès tem, igual que molts (o més ben pocs?, no ho sabem) espanyols, que el judici als independentistes catalans no siga just, que es tracte més bé d’un judici polític, d’un judici només polític, sense fets punibles. El periodista anglès creu que el judici serà un test per a la justícia de Madrid. A més dels dubtes de The Times quant a la justícia espanyola, en l’editorial l’autor acusa l’estat espanyol de les ‘dures càrregues’ de la policia espanyola de l’1 d’octubre del 2017 contra els votants i del segrest de les urnes, uns fets que obtingueren la difusió, si no la simpatia per als líders catalans.
Els ‘inquisidors segle XXI’ del Tribunal Supremo no han fet ni cas de la petició que han fet els observadors estrangers, molts interessats a comprovar com és de justa la justícia espanyola i, tanmateix, sí que ha fet cas al govern espanyol de Pedro Sánchez i a la Fiscalia (una clara demostració de la poca o nul·la separació de poders a Espanya) i han prohibit la presència d’un extraordinari nombre d’organitzacions de gran prestigi: Amnistia Internacional, Internacional Trial Watch, la Federació Internacional pels Drets Humans (184 organitzacions estatals), EuroMed Rights (més de vuitanta organitzacions), Front Line Defenders (premi de drets humans de l’ONU el 2018), American Bar Association, Fair Trials, l’Associació Antigone, l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, l’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i els Drets Humans, el Comitè de Juristes pels Drets Humans, el Centre d’Estudis Legals i Socials i la Confederació Magrebina d’Organitzacions pels Drets Humans. L’excusa que ha donat Manuel Marchena per negar la presència de les organitzacions a la sala ha estat insultant: ha vingut a dir que qui vulga saber què passa al judici que el mire en directe a la tele, com qualsevol altre súbdit.
Tampoc volen el govern, la Fiscalia ni el Tribunal Supremo que aparega per la sala a declarar qualsevol testimoni que puga traure’ls els colors de cara als ‘inquisidors segle XXI’ i que vulguen demostrar que els homes i dones jutjats són presos i preses polítics i que el judici ho serà també. Per això han prohibit la presència de personalitats com l’universalment conegut Noam Chomsky, del també molt conegut hispanista Paul Preston i dels premis Nobel de la Pau que volia portar Cuixart per poder donar la seua opinió. I per no voler, no volen ni que més especialistes en dret els acusen també d’inquisidors, i per això han prohibit que es puguen llegir a la sala diversos informes de juristes sobre el dret universal a l’autodeterminació dels pobles.
Vistes les prohibicions del Tribunal Supremo ja d’entrada, bé podem esperar que la condemna del Tribunal als 12 independentistes està més que assegurada. Però també quedarà confirmat per a l’editorialista del The Times i per a molta gent que la Inquisició ha tornat als tribunals espanyols.