Tres propostes per al projecte de reforma de la plaça de la Concepció

  • "L'objectiu ha de ser que la plaça no arribe a consolidar-se com un 'no lloc' (impersonal, de trànsit, sense 'memòria') i acabe esdevenint un lloc de 'centralitat compartida', dins la xarxa urbana del centre històric."

Josep Gandia
25.07.2021 - 18:59
Actualització: 25.07.2021 - 20:59
VilaWeb

Només vull exposar tres propostes. Les he enviades a les instàncies de participació corresponents, però alguns heu demanat que siguen públiques. I, per descomptat, cap problema.

Totes es refereixen a aspectes relacionats amb el patrimoni històric. Qüestions com l’arbreda, jardins, mobiliari urbà, lluminàries o reordenació del trànsit a la plaça són molt importants, però em centraré tan sols en alguns dels aspectes del projecte.

La primera proposta crec que ja és quasi innecessària. Perdoneu l’atreviment, però pràcticament totes les opinions que s’han publicat coincideixen. I no crec que ningú tinga interés a remar contra corrent. Esperem-ho.

La segona proposta és probablement -ho reconec-, una quimera personal. Però al cap i a la fi d’això es tracta, de fer aportacions personals.

La tercera entenem que és, com ja hem dit moltes vegades, essencial. El passeig i la plaça (els edificis que l’envolten) són un conjunt que exigeix un tractament adequat i global perquè el resultat tinga sentit.

L’objectiu ha de ser que la plaça no arribe a consolidar-se com un “no lloc” (impersonal, de trànsit, sense “memòria”) i acabe esdevenint un lloc de “centralitat compartida”, dins la xarxa urbana del centre històric.

Quan alguns ho traslladen al llenguatge comú, sempre m’han resultat inapropiades les dicotomies que els economistes fem servir en algunes referències als mercats financers: “optimisme insostenible” versus “pessimisme injustificable”. Preferesc el clàssic gramscià: “pessimisme de la intel·ligència, optimisme de la voluntat”. Supose que sols des d’eixa perspectiva es podran entendre les propostes.

Proposta 1

– Que es considere alguna fórmula perquè el disseny del paviment mantinga el zig-zag tradicional (més de cinquanta anys a la plaça). Més ample o més estret, més continu o més discontinu, més marcat o més difuminat, en tot l’espai o només en alguna part, sembla prou clar que és un element històric i simbòlic que en la nostra opinió hauria de considerar-se en el projecte.

Proposta 2

– Sembla recollida en el Projecte la ubicació d’una rèplica del “Peixcauret” en algun dels espais de la “bandeja est”. Proposem que en la possible part “arquitectònica” adjunta al “Peixcauret” (suport, mur de delimitació, pedestal o qualsevol altre element), es faça referència/record a l’antiga font “decó” que hi havia a la plaça.

Proposta 3

– Encara que no és un aspecte a considerar estrictament en el Projecte, proposem que continga recomanacions en referència a:
3.1- Proposar la inclusió en el Pla de Reforma Interior del Raval-Poble Nou de la zona est de la plaça, amb l’objectiu que siga considerada tant en les mesures de protecció genèrica del PGOU i PRI Raval-Poble Nou, com en les convocatòries d’ajuda a la rehabilitació i manteniment dels edificis (incomprensiblement, ara mateix aquesta part de la plaça es troba fora del PRI Poble Nou-Raval).
3.2 – Proposar la inclusió en el Catàleg de Béns municipals protegits, amb caràcter de “protecció ambiental”, de tots els edificis històrics de la plaça, afegint-los als que ja compten amb diverses mesures de protecció genèrica o individualitzada (cas de Paduana i dels actuals números 4 i 9).
3.3 – Recomanar que en les dues pròximes convocatòries d’ajudes a la conservació i rehabilitació s’establisquen mesures específiques d’ajuda a la recuperació i manteniment dels edificis inclosos en l’àrea afectada pel projecte de reforma.

Josep Gandia, membre de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any