21.07.2018 - 16:31
|
Actualització: 21.07.2018 - 18:31
Les excavacions prèvies a unes obres d’estabilització al carrer del Cordellat d’Ontinyent, al barri de la Vila, han permés de descobrir dos pous del segle XII pertanyents a estructures domèstiques d’època andalusina.
Tots dos són de planta circular. D’un dels pous només se n’han conservat algunes restes, i l’altre manté més d’un metre de profunditat amb les parets de maçoneria. Aquest segon pou, d’un metre de diàmetre, contenia un dipòsit sedimentari amb materials ceràmics i d’altres característiques que ara s’estan netejant i avaluant, entre els quals una vaixella domèstica, amb algunes peces senceres i moltes més de fragmentades.
Aquestes estructures i els materials serviran com a font d’informació sobre aspectes de la vida domèstica dels pobladors de la Vila anterior a conquesta de Jaume I, tal com ha assegurat Agustí Ribera, arqueòleg municipal i director del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida on s’estan valorant les troballes.
Segons fonts municipals, aquests pous podien servir per a disposar d’aigua neta, ja que es troben ‘a cavall del primer nivell freàtic, entre les arenes i el tap, cosa que li permetria captar les aigües que s’escolaren, dipositant-se al fon, i que aprofitarien per a abastir el pati d’una casa medieval’.
Des del consistori han explicat que Conselleria ha autoritzat que continuent les obres, amb algunes modificacions del projecte que permeten de conservar íntegrament el pou principal, encara que siga soterrat.