07.11.2018 - 17:34
|
Actualització: 07.11.2018 - 18:34
La quinzena edició dels Premis Joan Baptista Basset que atorga la delegació valldalbaidina d’Acció Cultural del País Valencià ja té guardonats.
Creats per reconèixer la trajectòria de persones i entitats que treballen en defensa i promoció de la llengua i cultura, el territori, el patrimoni i la gent que habita la Vall d’Albaida, guardona la tasca social i cívica com a agraïment per l’esforç. Enguany, els premis es lliuraran a Tudi Torró Ferrero, en defensa de l’educació pública i en valencià; Francesc Tortosa Llin, a la trajectòria en la recuperació i difusió del patrimoni musical valencià; i al Col·lectiu de Dones Malva, com a entitat compromesa amb la defensa de la igualtat de gènere. També tindrà un dels reconeixements José Ferre Pascual, qui rebrà a títol pòstum la Distinció Empar Granell per la implicació en els Correllengua.
L’acte de lliurament serà divendres 16 de novembre, en una gala-sopar al restaurant El Tossal de Montaverner. El preu és de 20 euros per a públic general i de 18 euros per a socis i sòcies d’ACPV. Per a assistir-hi cal fer la reserva al telèfon 629949489 o al correu valldalbaida@acpv.cat fins dijous 15 de novembre.
Els guardonats:
Tudi Torró. Amb un llarg i nodrit currículum en el camp de l’educació, aquesta ontinyentina instal·lada a Elx fou de les mestres pioneres en la docència en valencià a inicis de l’etapa democràtica actual, i ha sigut col·laboradora de VilaWeb Ontinyent on publicà la columna d’opinió Dolç de Tomata.
Durant la dècada dels 80 fou coordinadora i assessora didàctica per a l’ensenyament del valencià i també professora de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Més tard treballà durant vint-i-cinc anys com a inspectora d’educació sense abandonar la relació amb la universitat i la investigació. En aquest sentit, ha sigut peça clau en innombrables publicacions i destacats simposis al voltant dels programes d’immersió lingüística i plurilingüisme. Ha sigut presidenta d’ADIDE-PV, membre del Consell Escolar Valencià i també de la junta directiva de la UEM de la Universitat d’Alacant, i actualment és Directora Territorial d’Educació d’Alacant.
Des del sud valencià. Escrits de resistència i d’esperança, editat l’any 2017, és el llibre recopilatori de reflexions d’aquest lluitadora per l’escola en valencià.
Francesc Tortosa. Sempre interessat per l’estudi i recuperació de les arrels musicals valencianes, la seua trajectòria professional ha anat lligada a la docència de la música en un bon grapat d’escoles i agrupacions musicals de la comarca, d’algunes de les quals també ha sigut membre fundador.
Primer director de l’Agrupació Musical d’Ontinyent i creador i director encara de la Coral de l’Escola de Música Llorenç Barber d’Aielo de Malferit i de la Coral Caixa Ontinyent, potser la seua tasca més reconeixible és haver encapçalat el veterà grup de música medieval i antiga Menestrils. Amb ell ha treballat de valent per rescatar el nostre patrimoni musical i, entre més coses, ha destacat per ser compositor de la música del Gegants d’Ontinyent i també alma mater i director del Cant de la Sibil·la.
Des que de ben jove aprenguera a tocar la guitarra i s’aventurara a fer reviure el so de la xirimita i el tabal per places i carrers, no ha deixat de crear, recuperar, ensenyar i difondre un bé tan apreciat i significatiu per als valencians com és la música.
Col·lectiu de Dones Malva. Nascut l’any 1994 per la voluntat d’un grup de dones de trobar un espai comú de treball, recreació, entesa i refugi, el Col·lectiu de dones Malva es troba a punt de complir 25 anys amb el mateix compromís de sempre. Com elles defineixen, el necessari per ‘aconseguir una transformació personal i social que conduïsca a un món on cadascuna tinga la llibertat de triar la dona que vol ser i on la igualtat siga una realitat’. Aquest esperit constructiu i alliberador des dels inicis les convertia en un dels primers col·lectius feministes de la comarca, element que, lluny de desaparèixer, les ha fetes créixer any rere any mitjançant activitats i campanyes d’autoexploració i redescobriment constant.
Un grup de dones decidides i valentes, d’ulls oberts, i que hui en dia serveixen com a exemple i referent a tantes altres que com elles cerquen continuar juntes el camí emprés.
José Ferre. Un element indispensable en aquesta jornada és el lliurament de la Distinció Empar Granell, guardó que va nàixer amb una doble finalitat: recordar la figura de l’estimada mestra Empar Granell i Tormos i reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats o centres educatius que han participat més activament en la celebració de la diada del Nou d’Octubre i la corresponent edició del Correllengua. Enguany volem atorgar aquesta distinció de manera simbòlica a una persona ben especial que ens ha deixat recentment i volem recordar. José Ferre Pascual, qui fou gran amic i col·laborador del Casal Jaume I de la Vall d’Albaida i soci d’Acció Cultural del País Valencià i una de les persones que més empeny va posar perquè la festa del Correllengua fóra un esdeveniment que captivara els xiquets i xiquetes de la comarca. És per això que va prendre la iniciativa de construir el Gegant del Rei Jaume I, figura que després faria recórrer any rere any per les escoles acompanyant la Flama del Correllengua. Per tota la seua feina i implicació, i per tota la dedicació a la nostra entitat, el nostre Pepe Ferre ben bé mereix aquesta distinció.