03.11.2016 - 18:34
|
Actualització: 03.11.2016 - 19:34
L’enorme repressió franquista desfermada sobre el País Valencià arran del conflicte bèl·lic, amb una gran violència farcida d’afusellaments, té un aspecte no tan recordat com són els camps de concentració establits pels militars i els treballs forçats a què es van condemnar molts presos republicans.
És l’opinió de l’historiador Josep Màrius Climent, qui ha publicat recentment el llibre ‘El treball esclau durant el franquisme. La Vall d’Albaida (1938-1947)’, publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València. És el treball que l’any passat va resultar guanyador del premi d’investigació Joan Coromines de la Societat Coral el Micalet. Precisament en la seu d’aquesta institució a València es presentarà el volum dilluns 21 de novembre, a les 19.30.
El llibre estudia l’origen i significació dels camps de concentració que van establir els militars franquistes durant la Guerra Civil i en la immediata postguerra, esbrinant els mètodes que van emprar i els objectius polítics i militars que perseguien. L’estudi analitza l’impacte del treball forçat a la Vall d’Albaida, i aborda el procés d’institucionalització dels ‘espais punitius’ organitzats pel franquisme ‘per controlar, aprofitar i “reeducar” l’enorme massa de presoners de guerra que arribaren a capturar durant el conflicte’, segons es detalla en el llibre que es proposa ‘rescatar de l’oblit les víctimes d’aquesta forma de violència política’.