24.09.2015 - 18:26
L’assistència a la reunió informativa a Ontinyent sobre el projecte Resolució de conflictes des de la igualtat ha tingut una resposta expectant i entusiasta. Al voltant de cent persones han omplit la sala de l’edifici de l’antiga escola Lluís Vives, el Grupo, l’edifici educatiu més emblemàtic d’Ontinyent, actualment seu de la Universitat de València, Campus d’Ontinyent.
Els conflictes entre les persones, entre els alumnes, entre els joves, repercuteixen directament en el funcionament i el treball a les aules. Són un problema que preocupa els docents i també les famílies, i la societat en general. Es veia entre els assistents la inquietud per formar-se i enriquir-se amb tècniques que puguen ajudar a enfrontar els nous reptes que les generacions de joves ens posen sobre la taula.
La societat evoluciona, nous reptes es plantegen en tots els camps, i també en el camp educatiu. És per això que es fa necessari unir esforços i recursos, treballar conjuntament des dels centres, les famílies, l’ajuntament, l’administració, les entitats del poble que també formen part de l’educació no reglada… És així com podrem aconseguir que els esforços de tothom fructifique. Ens calen projectes comuns, que potencien la tasca educadora. Aquest projecte encaixa en el de ciutat que ja ha encetat l’ajuntament: Ontinyent ciutat educadora.
Com el títol del projecte indica, es pretén donar eines a les persones: alumnat, famílies, professorat i educadors per a millorar en la resolució i prevenció de conflictes; Però des d’una perspectiva d’igualtat de gènere. Cada dia més escoltem casos de violència de gènere extrema, i anem veient com les actituds discriminatòries, prepotents i masclistes es donen més entre els més joves. Aquestes discriminacions beuen del mateix caldo de cultiu que l’assetjament, siga escolar, entre iguals… etc. La manca de respecte per les diferències fa molt de mal a la convivència. I és ací on ens cal incidir, en una acció conjunta. Perquè les xicotetes iniciatives, que poden ser molt interessants, es dissolen entre un bombardeig de models aberrants en els quals s’emmirallen els joves. No cal posar exemples, que segur que en sabreu trobar.
Immersos en aquesta crisi de valors, aquest projecte és un granet de sorra més, la nostra contribució com a ciutadanes per millorar la convivència. Hem contactat amb el millor que hem trobat, perquè Ontinyent s’ho mereix, perquè és el nostre futur, el de tothom.
En aquest camí comptem a la imprescindible ajuda en l’organització de l’Ajuntament d’Ontinyent, que des de diferents regidories s’hi ha involucrat totalment. Així ha estat des de la regidoria d’Igualtat, ja que toca plenament el seu àmbit, que compta a més a més amb tota una sèrie d’activitats per a la setmana del 25 de novembre. Des de la regidoria d’Educació a la qual també pertoca de ple el contingut del projecte, i que anima la població a implicar-se en nous projectes. I a la regidoria de Cultura, ja que el teatre és cultura, i la cultura fa les societats més humanes.
Des de la Universitat, Campus d’Ontinyent, on comptem amb Carme Agulló, que forma part d’aquest projecte.
També ens han donat suport plenament des del principi des de Caixa Ontinyent i l’Obra Social, que ha vist en el projecte una eina que ajuda a la transformació i millora de la nostra societat. Des del Consell de Joventut i el Casal Jaume I que de seguida s’han involucrat i han col·laborat dins les seues possibilitats. Des del CEFIRE de Xàtiva, on han rebut el projecte molt positivament i li donen suport també.
Des del sindicat de CCOO amb el qual comptem també per a la formació del professorat; i des del sindicat STEPV i l’Assemblea de cooperació per la Pau que ens han aportat materials per al projecte.
Amb tota aquesta energia i recursos hem pogut arribar a tots els estament de la comunitat educativa, plantejant activitats per a tothom, això sí, amb places limitades, però aquest és el primer pas d’un camí que desitgem ben llarg.
Per a les famílies comptem amb un taller de resolució de conflictes i una sessió de teatre- fòrum, els dies 23 i 24 de novembre. Per al professorat comptem amb unes jornades pràctiques de formació, i una sessió de teatre-fòrum. Tindran lloc els dies 10, 11, 12 i 23 de novembre de 2015, i 13 d’abril de 2016.
Per als alumnes de Primària comptem amb sessions amb les contacontes Almudena Francès i Anna Canet. I tallers sobre ‘Xiquetes al món’: vídeo-fòrum sobre la situació de xiquetes d’altres parts del món, de la mà de l’ONG Pau i Solidaritat, durant el mes de desembre.
Per a Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius, Universitat, CRIS, EPA, Rotgle, Trèvol, Consell de Joventut… comptem amb tallers de resolució de conflictes i teatre-fòrum. De desembre a febrer.
Podreu trobar tota la informació detallada, dies, horaris, activitats al blog del projecte: http://resolucioconflictesigualtat.blogspot.com on hi anirem actualitzant les novetats.
Aquest projecte començà de forma modesta, i ha anat fent-se gran amb l’aportació de tota la gent que es contagiava i aportava suggeriments, idees, propostes de millora… a tothom moltes gràcies per la rebuda que li heu donat. Esperem cobrir les vostres expectatives. Des de la participació ciutadana caminem cap a una millor ciutadania. Comencem a novembre: ara a escalfar motors.