07.08.2018 - 22:48
|
Actualització: 08.08.2018 - 00:48
Un grup de persones ‘conscienciades per la ramaderia extensiva i l’amor per la terra i l’entorn’ ha engegat el projecte Esquellana, una campanya de micromecenatge per recuperar la llana valenciana inicialment per mitjà de l’única ovella autòctona, la guirra, existent a hores d’ara a poques comarques, entre les quals la Vall d’Albaida.
Amb un primer processament de 1.600 quilos de llana, la iniciativa pretén d’evitar la desaparició d’aquesta raça d’ovella, de la qual tan sols queden 5.000 exemplars, i recuperar la ramaderia extensiva. Per aconseguir el finançament necessari i complir aquests propòsits, la iniciativa estarà 39 dies visible a lateuaterra.org, la primera plataforma valenciana de micromecenatge dedicada a projectes mediambientals.
Segons la Unió de Llauradors, en prop de 30 anys s’ha reduït a la meitat el nombre d’exemplars d’aquesta ovella autòctona, present actualment a la Vall d’Albaida, la Vall d’Aiora, el Camp de Túria, la Canal de Navarrés, la Marina Alta, i la Plana.
Jesús Beneito, pastor i membre de l’equip impulsor del projecte, creu que el descens està motivat, entre més coses, pels pocs pastors que queden dedicats a la ramaderia extensiva. En són 22 –un dels quals és ell– els que han lluitat per sobreviure amb els escassos ingressos que genera la guirra.
‘Molts altres, descoratjats per aquesta situació, han decidit de deixar el pasturatge i, a poc a poc, a la problemàtica de la desaparició d’una ovella pròpia s’afegeix la despoblació rural’, afegeix Jesús Beneito. Davant d’aquesta situació, Esquellana aposta per comprar la llana de manera justa al ramader i, així, que aquest puga rebre un ingrés.
Reactivar la indústria tèxtil
Els impulsors del projecte recalquen que no és la primera vegada que sorgeixen aquest tipus d’iniciatives al voltant de la llana. Fa set anys es va iniciar una campanya mundial, The Campaign for Wool, que animava tots els països del món a protegir la indústria de la llana, mediambientalment sostenible i comercialment viable. Ara, Esquellana se suma a aquest moviment internacional amb un propòsit: recuperar una producció de llana natural, de qualitat i proximitat.
Afegeixen que la crisi va colpejar fortament al sector tèxtil valencià, molt assentat a les Comarques Centrals com la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat. En concret, entre 2008 i 2016, aquestes comarques van perdre més del 48% dels seus empleats i es van desmantellar gran part de les empreses dedicades al tall i la confecció. Esquellana vol acabar amb aquesta tendència i utilitzar la llana per reactivar l’economia industrial.
‘La substància greixosa que impregna la llana de les guirres és més abundant que en altres races, cosa que fa que siga molt més suau al tacte i també la preferida de les persones que treballen en artesania’, comenta Anna Gomar, veterinària i membre del grup impulsor del projecte, qui afegeix que la qualitat d’aquesta llana permetrà d’obtenir millors resultats en el procés de conversió de la llana en madeixes naturals.
A més, el procés es farà sense fibres ni tints artificials ni sintètics i al País Valencià, de manera que els integrants d’Esquellana confien que pot suposar una creació de llocs de treball al territori.
Efectes mediambientals
La pèrdua del pasturatge i de la ramaderia extensiva produeix més efectes negatius sobre el medi ambient: desapareix la riquesa específica de la biodiversitat del territori, incrementa el risc i la magnitud d’incendis i disminueix l’aigua a les conques, especialment en mitjans semiàrids o àrids.
‘Per tot això, creiem en la importància de la ramaderia extensiva, de conservar i dignificar les persones que treballen en aquest ofici i, en definitiva, que Esquellana isca avant’, assegura Jesús Beneito.