Una altra manera de viure: l’horta comunitària com a resposta davant les crisis capitalistes i la pandèmia mundial

  • El Grup Agroecològic Hortera ha posat en marxa a Albaida una xarxa d’hortes i bancals comunitaris com a espai de sostenibilitat econòmica i social

VilaWeb
Noèlia Sanvíctor
29.11.2020 - 16:47
Actualització: 29.11.2020 - 17:47

Mentre tot el món es trobava paralitzat per una pandèmia mundial que ha fet trontollar els fonaments d’un mode de vida insostenible i amb una projecció de futur devastadora, un grup de joves d’Albaida posaren sobre la taula un projecte renovador que es recolza en la convicció i l’esperança d’una nova manera de viure. A l’inici de la primavera passada s’assentaren les bases de la xarxa d’hortes i bancals comunitaris, el Grup Agroecològic Hortera, que té com a objectiu principal posar a funcionar totes les terres municipals cultivables i que es puguen cedir per a ser treballades de forma comunitària. Ens ho han explicat alguns dels membres del col·lectiu en una entrevista: ‘veient què passava a les ciutats durant el confinament amb les xarxes d’abastiment d’aliment i la resta d’iniciatives solidàries, vam pensar que al poble teníem les mateixes necessitats, i ens agradava la idea de no haver de demanar aliments perquè podíem cultivar-los nosaltres mateixos’.

Des del grup denuncien que, malgrat tenir unes terres molt riques i productives i accés a un subministrament d’aigua pràcticament gratuït, més de la meitat de les terres municipals es troben ermes i sense treballar, malbaratant-se així la gestió del territori i del paisatge. I reivindiquen també la saviesa de la gent gran que ha acumulat durant segles coneixements sobre la terra, un bagatge patrimonial que s’ha transmés de forma intergeneracional i que es troba en un imminent perill d’extinció: ‘Per a la majoria de gent que s’implicava en el projecte era la primera vegada en l’horta, i finalment hem d’anar a parar a les persones que realment coneixen l’ofici. Ells ens expliquen quan i com s’han de plantar unes faves, com funciona el guaret i les rotacions, com cal emparrar els fesolets…’, diu Rafa.

Aquesta iniciativa no és del tot nova, sinó que es basa en l’experiència que l’Ateneu Anarquista l’Estació d’Albaida va emprendre fa uns deu anys. Interessats per l’autogestió alimentària, van construir un projecte d’horta comunitària al mateix hort que ara treballa el Grup Agroecològic Hortera, l’Hort de les Fontanelles. Els deixaren el bancal en arrendament a canvi de mantenir-lo i així ho feren durant vuit anys, de manera col·lectiva. Després de quasi una dècada el projecte es va reorganitzar a causa d’alguns problemes de convivència i es va prendre la decisió de parcel·lar la terra: la individualització del projecte va significar-ne el final. Malgrat tot, aquesta segona vida comunitària que espera a l’Hort de Fontanelles segueix fonamentant-se en els mateixos valors intergeneracionals i d’activisme social que fa deu anys.

Les persones que formen el col·lectiu són diverses. Hi ha des de Remei, que és una anciana del poble, entesa en el treball de la terra, fins a Guillem que estudia francés a la universitat. Mari ens explicava que va conéixer el projecte a través d’un antic company de faena: ‘Per a mi, formar part d’aquest projecte ha sigut molt emocionant des del principi, ja que tenia unes ganes boges d’aprendre a cultivar de manera ecològica, recuperar llavors autòctones… Sóc cuinera i totes aquestes coses m’emocionen. Sobretot, el que més m’interessa d’aquest projecte és donar vida a tots els horts i terrenys erms que tenim a tots els pobles i que tantíssim ajudarien a moltes famílies. Parats no serveixen per a res’. Mohamed va vindre des del Marroc fa un any i mig i ens contava que més enllà de poder cultivar els seus propis aliments, aquesta iniciativa -que va conéixer a través de l’ajuntament- li ha servit per a poder socialitzar, integrar-se i aprendre la llengua.

A hores d’ara, el col·lectiu es dedica majoritàriament a preparar la terra per a l’estiu. Ens contaven que l’horta d’hivern és, normalment, més complicada quant a disponibilitat que no la d’estiu, ja que la majoria de les persones que mantenen el projecte ho fan durant el seu temps lliure i al final de la jornada laboral ja és de nit. Aquest últim dimarts de novembre varen organitzar un taller de compost amb els alumnes del Cicle Superior d’Agroecologia de l’IES Josep Segrelles d’Albaida, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Albaida. Dins els objectius que el col·lectiu s’ha fixat per al futur hi ha la intenció de crear vincles amb les administracions locals i comarcals i amb tota la resta d’institucions i projectes que puguen formar part d’una simbiosi col·lectiva amb l’objectiu comú de revalorar la terra i el seu cultiu.

Al remat, aquesta xarxa d’hortes i bancals comunitaris va més enllà dels aliments. Es tracta d’aprendre altres maneres de viure, més sostenibles no només en l’àmbit econòmic i ecològic, sinó també a escala social. ‘Ací, a banda d’aprendre, ens relacionem i socialitzem a partir d’altres coses més sanes i interessants que la cultura del bar. Imaginem que al poble hi haguera, en comptes de trenta bars, trenta horts comunitaris i trenta biblioteques’, diu Rafa. L’Hort de les Fontanelles és l’inici d’un gran projecte, és el punt de trobada de famílies, amics i companys, és l’esperança d’una vida millor.

El Grup Agroecològic Hortera fa una crida a totes les persones interessades en el projecte per tal de poder fer créixer conjuntament la Xarxa d’Horts i Bancals Comunitaris i convida a contactar amb el col·lectiu a través del seu Facebook o el correu electrònic gahortera@gmail.com.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any