14.08.2022 - 12:36
|
Actualització: 14.08.2022 - 12:59
Encara tenia damunt de la taula de la biblioteca aquest llibre quan vaig rebre el recordatori que havia de preparar la recomanació d’aquest mes. Feia pocs dies que l’havia acabat i per alguna raó no l’havia tornat a la prestatgeria, així que no vaig tenir cap dubte.
Una cabana a l’hivern ens situa, sense fer-hi referència com a tal en cap moment del llibre, en un cap d’extermini nazi durant el cru hivern polonés. Tres soldats aconsegueixen que el seu superior els done permís per a eixir del camp a la recerca de jueus a qui capturar. Una tasca que els protagonistes prefereixen a la que els espera dia rere dia al camp: executar presoners.
Els soldats recorren camins i boscos coberts de neu i gel sota un cel ennuvolat que amaga la llum del sol i la seua escalfor que tant enyoren. Durant les hores que passen fora del camp reflexionen sobre la vida allà dins, les seues vides abans de la guerra, les famílies que han deixat enrere i, fins i tot, el narrador ens desvela el futur que espera a un dels seus companys. Converses quotidianes enmig de la barbàrie de la mort i la guerra, que humanitzen els protagonistes del llibre i posen el lector en el lloc dels soldats.
En un moment donat troben un jove jueu amagat en un cau al mig de bosc i el fan presoner. De tornada al camp troben una cabana que sembla abandonada i decideixen d’acostar-s’hi per a buscar més jueus, i aprofiten el refugi que ofereixen el sostre i les parets per a fer una parada i menjar. És en aquest moment quan comencen a sorgir els dubtes i se’ls planteja un dilema moral sobre què fer amb el presoner: portar-lo al camp significa condemnar-lo a mort, però també els garanteix tornar a eixir-ne. Per contra, si el deixen anar saben que se’ls acabaran les eixides i es veuran obligats a afusellar presoners cada dia.
Què faran en Bauer, l’Emmerich i el narrador de qui no en coneixem el nom? Qui prendrà la decisió? En tan sols 150 pàgines, l’autor francés Hubert Mingarelli ens planteja un dilema inherent a la condició humana i ens transporta a una situació on la compassió i l’empatia no semblen tindre cabuda a priori. Un relat breu que aborda una cara de l’Holocaust de la qual poques vegades se’n parla: els sentiments d’aquells que sembla que no en tenen.
Un llibre que de segur que sorprendrà i farà pensar el lector que s’endinse en aquesta cabana a l’hivern en la Polònia ocupada pels nazis del Tercer Reich.
Títol: Una cabana a l’hivern
Autor: Hubert Mingarelli
Editorial: Sembra Llibres
Any de publicació: 2015
Pàgines: 150