29.06.2022 - 10:40
|
Actualització: 29.06.2022 - 10:46
La manifestació convocada com a protesta per la reducció de serveis en l’atenció sanitària a l’hospital d’Ontinyent va aplegar ahir milers de persones a la capital de la Vall d’Albaida. Entre 2.500 i 4.000 manifestants, segons diverses fonts, van donar suport a la reclamació contra les “retallades en sanitat” que encapçalava la marxa en una pancarta que portaven representants dels partits amb representació en l’ajuntament i dels consells Veïnal i d’Inclusió Social (convocants formals de la protesta).
La mobilització, que va arrancar a la plaça de la Concepció, va acabar a la plaça Major, on es va llegir un manifest en què es qualificà de “decisió equivocada” la reducció d’atenció en medicina interna que, a més dels trastorns que produirà en la població, “col·lapsarà l’hospital de Xàtiva”. També s’acusà la Conselleria de Sanitat de falta de previsió per a les substitucions en període estival, i de desatendre especialment les comarques d’interior, cosa que agreuja el problema del despoblament.
La protesta s’havia convocat arran la decisió del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent de reduir el servei de Medicina Interna de l’hospital, en els mesos de juliol i agost, de manera que només s’hi atendran ingressos de curta durada. Els altres es traslladaran a l’hospital de Xàtiva. Segons el departament, la mesura respon a la manca de professionals per a cobrir les vacants dels sanitaris que han de fer vacances, una situació que es dóna “de manera estructural” a tot el País Valencià.
Tret del PSPV-PSOE, que ha donat suport a la conselleria i al departament de salut i que considera les crítiques “manipulacions interessades de certs sectors llançades com a cortines de fum per amagar els seus problemes”, la resta de formacions polítiques locals (La Vall Ens Uneix, Compromís, PP i Esquerra Unida) es van adherir a la manifestació, i també algunes associacions locals. Els socialistes han retret al batle, Jorge Rodríguez, que en 2016 hi va haver una dificultat greu en l’àrea de maternitat, també per la impossibilitat de cobrir baixes mèdiques entre els professionals, i que en aquell moment “va entendre, amb menys reunions, els motius de la situació mentre que ara pretén llançar els seus òrgans consultius i la ciutadania contra no sé sap ben bé qui”.
La reducció en Medicina Interna a l’Hospital d’Ontinyent els mesos d’estiu s’ha afegit a unes altres pèrdues de serveis sanitaris a la comarca, com la diàlisi o dermatologia, o a tot el departament de salut, com neurologia. I també a la proximitat del final de legislatura.