13.12.2018 - 08:46
|
Actualització: 13.12.2018 - 09:46
El reportatge César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen, ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Ramon Barnils 2018 en la categoria d’obra inèdita. Es tracta d’un reportatge elaborat pel periodista Carles X. Senso a partir de la investigació històrica realitzada per Guillem Llin.
El treball trau a la llum proves irrefutables que demostren que l’anarquista César Orquín no va ser responsable de la mort de cap dels deportats que tenia sota el seu càrrec i que va ser un heroi a Mauthausen, on va salvar la vida de centenars de republicans de l’estat espanyol. De César Orquín es parla al llibre La derrota perpètua, llibre editar per Reclam, i del que els dos premiats són coautors de l’obra. El premi està dotat amb 1.400 euros, i el treball el publicarà el diari Ara.
La investigació ha permés de saber quants deportats van anar a parar cap al final de la guerra de 1936-39 a Gusen, amb noms i cognoms; se sap també el número exacte que va conformar el ‘kommando César’ (204 integrants), i els deportats del kommando de Steyr que també foren enviats a Gusen, la qual cosa demostra que Orquín no hi va tindre res a veure, com durant prop de 80 anys havien mantingut els comunistes que acusaren Orquín de col·laboracionista.
En la resta de categories, el guardó de periodisme d’investigació ha distingit el treball dels periodistes del diari Ara Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín i les seues tres informacions sobre la guerra econòmica contra el procés independentista publicades a l’octubre. En la categoria de mitjans locals i comarcals, el premi ha estat per la investigació Els exempleats de Caixa Sabadell, a l’exili o al carrer, de Pedro Javier Armengou pel Diari de Sabadell.
Setge a mitjans i periodistes
‘Enguany hem anat assumint de forma plena que quan les llibertats es limiten no fan distincions. Ho hem vist en el setge a mitjans i periodistes per part de l’extrema dreta, però també pels poders d’un estat que s’ha destapat’, ha valorat el president del Grup Barnils, Ferran Casas, en el decurs de la gala de lliurament dels guardons celebrada al Born CCM. Casas ha fet notar també que s’han premiat treballs ‘que ens connecten molt amb el moment, amb la sortida desigual de la crisi i les seves conseqüències, amb el debat sobre la memòria històrica i la necessitat de revisar algunes “veritats” i amb els abusos d’institucions qüestionades i qüestionables com ara la Corona per mantenir l’estatu quo.’
Els premis d’enguany han tingut un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, vice-degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carles Pont, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; Montse Eras, professional en actiu a SomMollet i SomGranollers; Antoni Bassas, periodista del Diari ARA i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.