Una mostra d’indumentària dels segles XVIII i XIX al Palau dels Scala de València inclou peces de la Vall d’Albaida

  • Organitzada per la Diputació de València, es pot visitar fins a finals d'aquest mes de març

VilaWeb
Redacció / EP
21.03.2019 - 11:48
Actualització: 21.03.2019 - 12:48

Dènou peces dels segles XVIII i XIX il·lustren l’origen de la indumentària tradicional valenciana en una exposició gratuïta de la Diputació de València que pot visitar-se els caps de setmana fins a finals març al Palau dels Scala, i on s’hi poden contemplar peces provinents de la Vall d’Albaida.

La metgessa Victoria Liceras col·lecciona des de fa més de 40 anys peces d’indumentària tradicional valenciana. Posseeix més de 2.000 vestits i accessoris originals, sobretot dels segles XVIII i XIX, i més dissenys de moda internacional que ajuden a entendre l’origen de la indumentària que encara es veu en festes de les ciutats i pobles.

La mostra inclou vestits i complements de València i les comarques del seu entorn, des de l’Horta fins a la Safor, passant pel Camp de Morvedre i la Ribera, així com peces típiques de les zones d’interior, amb vestimenta de la Vall d’Albaida, dels Serrans, Requena, el Camp de Túria, la Vall d’Aiora o la Foia de Bunyol.

Segons la col·leccionista, ‘no hem volgut caure en el folklorisme, que explica moltes de les xicotetes diferències o detalls entre uns vestits i uns altres, sinó trobar l’origen d’aquesta indumentària, que té una forta influència europea, principalment de França i Itàlia, fins i tot dels caixmirs que van començar a arribar arran de les campanyes napoleòniques i les sedes i dissenys de la Xina.’

Liceras proposa una ‘mirada actual’ d’una indumentària que ‘arribava a València amb una forta influència de l’Europa dels Borbons i a poc a poc s’anava copiant als pobles adaptant els dissenys a la climatologia de cada comarca, amb llanes o sedes i cotons segons les necessitats.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem