15.03.2018 - 16:51
|
Actualització: 15.03.2018 - 17:51
La ‘simfonia’ de la pirotècnia Aitana, de Bèlgida, ha ressonat aquest dijous a la plaça de l’Ajuntament de València en una mascletà a 360 graus i amb més de 180 quilos de pólvora, un terç dels quals dedicat a l’eixordador terratrèmol final , que ha demostrat que les Falles són ‘festa, alegria i vida’.
‘Això és com compondre una música, és un lloc totalment d’acord per fer una bona mascletà’, ha dit la pirotècnica Isabel Benavent entre aplaudiments i crits de joia en pujar al balcó de l’Ajuntament després de disparar.
Ella ha estat l’encarregada de donar el relleu a Ana Tortosa, la xica de només 19 anys que ha disparat la setzena ‘mascletà’ de les Falles 2017, ja amb els més de 700 monuments desplegats per tota la ciutat.
Malgrat la seua joventut, Benavent ha assegurat que ‘ja és tota una experta’ en pirotècnia i que ‘ho du a la sang”. De fet, ha dedicat l’espectacle a la seua àvia Pura, morta recentment: ‘Havia de disparar avui’.
Totes dues són un reflex que al món faller ‘hi ha moltes dones pirotècniques’ i que ‘cal rellevar perquè hi ha gent apassionada, i dir: “Si t’agrada, fes-ho”‘.
Disparades tradicionals i joc digital
Per demostrar-ho, Isabel Benavent, que porta més de 20 anys en el sector, ha creat una ‘simfonia’ en què ha jugat en 360 graus amb trets distribuïts en els quatre laterals de la plaça, que han permès que les milers de persones en gaudiren des de l’exterior, i ha combinat digitalitzacions, ordinadors i ‘el foc tradicional’. En definitiva, ‘un conjunt per demostrar l’art que pots tindre’.
‘Quan véns a València, la ubicació ho requereix. Això és una simfonia: estudies el disseny per veure les distàncies que has de complir i després veus quina novetat hi pots fer’, ha relatat.
A partir d’aquesta partitura, la responsable d’Aitana ha aconseguit de plasmar una mascletà ‘molt acolorida, amb molt de color’ en vermell i verd que ha agradat al públic per la contundència dels trets.
‘Hi ha festa, hi ha vida’
‘Aquí hi havia alegria: hi ha festa, hi ha falla, hi ha vida. Volem dir que estem de festa, amb serietat per descomptat i amb seguretat’, ha reivindicat, per fer broma si la gent no havia ‘vist i sentit’ el potent terratrèmol final, que ha reservat un terç dels més de 180 quilos de pólvora usats.
Benavent s’ha quedat ‘sense paraules’ en el moment que ha arrencat la disparada: ‘Se’t talla una mica la respiració, però quan t’ix tot bé i veus que ha agradat respires: fins aquí, l’any que ve més’.
El soroll com a factor diferencial
La pirotècnia de Bèlgida ja és una firma clàssica en el món faller encara que la primera mascletà va ser fa només cinc anys, després que comencés el seu camí en 2007, encara que els seus treballadors vénen d’una altra empresa i alguns compten amb dècades de trajectòria, com la pròpia Isabel Benavent. ‘Jo en porte ja unes quantes però sempre em posaré nerviosa’, ha reconegut emocionada.
La firma es va constituir un 4 de desembre, dia de Santa Bàrbara, la patrona dels pirotècnics i va nàixer de la unió de diversos especialistes en el sector. A més d’aquesta mascletà, Aitana va disparar el castell de focs artificials de dimecres. En els dos espectacles ha imprès el seu segell basat en la combinació d’un tret tradicional barrejat amb efectes digitals i el soroll com a factor diferencial.
Al balcó de l’Ajuntament hi havia aquesta vesprada el batle de València Joan Ribó i alguns regidors; les ‘Bellees’ del Foc 2017 de les Fogueres d’Alacant; el president de les Corts, Enric Morera; el diputat socialista José Muñoz, i el Sacha Kruitof, un jove de 17 anys d’Orba campió del món sub-17 a ‘One Wall’.