‘Usted contestará en castellano’

  • «El nivell democràtic i de respecte de l’estat espanyol per la nostra llengua està a l'alçada del resultat del cantant Miki a Eurovisió.»

Josep Miquel Bausset
22.05.2019 - 18:37
Actualització: 22.05.2019 - 20:37
VilaWeb

D’aquesta manera, i amb cara de mal geni, va respondre el jutge Manuel Marchena a la petició del Sr. Lluís Matamala de poder declarar en català en el judici contra els presos polítics independentistes.

El Sr. Matamala, present en el referèndum del Primer d’Octubre de 2017 a Sant Joan de Vilatorrada, va demanar al tribunal de poder respondre en català a les preguntes que li farien els advocats dels presos, el fiscal, l’advocat de l’estat i l’acció popular. Però el Sr. Marchena, enfadat i amb cara de pocs amics, respongué així al Sr. Matamala: ‘Usted contestará en castellano. Si no quiere contestar en castellano esto es muy sencillo, usted se levanta, asume las consecuencias legales de su negativa a contestar y hemos acabado’. I per què altres testimonis, en aquest mateix judici, sí que han pogut declarar (amb un traductor) en alemany o en eslovè?

La resposta del jutge Marchena confirma el que molts ja sabíem: la falsedat de les paraules del rei Juan Carlos, el 23 d’abril de 2001, en l’entrega del Premio Miguel de Cervantes, quan el rei emèrit va dir: ‘A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano’, ja que segons ell ‘nunca fue nuestra lengua de imposición, sino de encuentro’. I el rei Borbó intentava explicar-ho així: ‘Fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suya, por voluntad  libérrima, la lengua de Cervantes.’

Com no podia ser d’una altra manera, en aquell moment, tant el PP com el PSOE van fer una defensa ferma i sense fissures del discurs del rei, tot i que sabien la falsedat que hi havia en les paraules de Juan Carlos. I és que, com deia Josep Pla, ‘no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres.’ I per això el PSOE, per boca del Sr. José Luis Ábalos, ha suggerit que el PP i Ciutadans s’abstinguen per permetre la investidura com a president del govern espanyol del Sr. Pedro Sánchez, perquè el PSOE creu que així podria ser elegit i els socialistes quedarien lliures ‘de esas dependencias’, en relació als vots dels partits sobiranistes. Però curiosament, fa un any, en la moció de censura que va portar el Sr. Pedro Sánchez a la Moncloa, el Sr. Ábalos no es va veure incòmode (com ho està ara) per ‘esas dependencias’, ja que el Sr. Sánchez va rebre de bon grat i va agrair públicament els vots dels partits sobiranistes.

L’actuació prepotent del jutge Manuel Marchena (que digué al Sr. Matamala: ‘Cuando yo hablo usted se calla’), posa de relleu el menyspreu de la Justícia per la llengua de Manuel Sanchis Guarner, de Salvador Espriu i de Francesc de B. Moll. I evidentment, un estat que no valora una de les llengües que la seua constitució demana protegir i defensar, és un estat amb un dèficit democràtic important.

Les afirmacions del Sr. Marchena demostren, una vegada més, que la nostra llengua ha estat sotmesa, ‘por derecho de conquista’, al menyspreu i a l’anorreament, és a dir, a l’intent de destruir-la del tot. Com també fa l’Església valenciana.

Si la Justícia tracta d’aquesta manera el valencià (o català), no és gens estranya la vulneració contínua dels drets lingüístics que patim (i que hem patit al llarg dels segles) els qui parlem la llengua d’Isabel-Clara Simó i de Joan Fuster. Evidentment, cap partit constitucionalista no ha protestat per l’actitud prepotent del Sr. Marchena i pel seu menyspreu al català.

Però què hauria passat, o què haurien dit aquests mateixos partits (i la Brunete mediàtica), si s’haguera produït aquesta mateixa situació però a l’inrevés. Tots podem imaginar el daltabaix que s’hauria produït, si un jutge català o valencià s’haguera adreçat a un testimoni, a València o a Girona, dient-li: ‘Vostè contestarà en català. Si no vol fer-ho en català, és molt fàcil: s’alça, assumeix les conseqüències legals de la seua negativa a contestar i hem acabat.’

Una vegada més, el veto (amb conseqüències legals o penals) a parlar en la nostra llengua mostra ben clarament el nivell democràtic i de respecte de l’estat a les llengües diferents del castellà. Les declaracions del jutge Marchena (i les que va fer el rei Juan Carlos en la concessió del Premio Cervantes el 2001) deixen en paper mullat l’article 3.3 de la Constitució espanyola que diu: ‘La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España, es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección’. Tot molt bonic en la teoria. Però ‘usted contestará en castellano’.

I és que el nivell democràtic i de respecte de l’estat espanyol per la nostra llengua està a l’alçada del resultat del cantant Miki a Eurovisió.

Com a cristians hem de defensar la nostra llengua d’una manera ferma. Així ho manifestava el nou arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, quan deia: ‘Manifestem el nostre profund amor pel país, l’estimem’. I la llengua és el tret més característic de la terra on vivim. Tot i que l’Església Valenciana, com el jutge Marchena, continuen menyspreant el valencià.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem