Viure i conviure amb la festa: l’IEVA organitza les jornades Patrimoni Ociós sobre el patrimoni immaterial festiu

  • Comencen aquest divendres a Agullent amb una taula redona sobre el foc a les Fogueretes d'Agullent, la processó de Bellús i la cordà de Bocairent

VilaWeb

Redacció

02.10.2019 - 18:24
Actualització: 02.10.2019 - 20:24

La presència i significat del foc en les festes són un dels eixos de les jornades sobre patrimoni immaterial festiu a la Vall d’Albaida que des d’aquest divendres 4 d’octubre es desenvoluparan a diverses localitats de la comarca, organitzades per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Amb el títol genèric de Patrimoni Ociós (programa complet), les jornades arrenquen aquest divendres a Agullent amb una taula redona on s’explicaran experiències festives relacionades directament amb el foc, com són les Fogueretes d’Agullent, la cordà de Bocairent i la processó del Crist de la Bona Mort de Bellús. En parlaran Tomeu Pla, sobre les torxes o falles d’Agullent, Laura Santos de la cordà bocairentina, i Pepe Tortosa com a membre dels coeters de la processó de Bellús. L’acte el moderarà el diputat a les Corts i ex-batle d’Agullent, Jesús Pla.

Aquesta primera activitat serà a l’auditori municipal, a les 19.30. A aquesta mateixa hora seran la resta de taules redones i conferències programades, a excepció de les dues conferències que s’han organitzat en col·laboració amb el campus universitari d’Ontinyent i que s’inclouran en la Universitat de Tardor de la Universitat de València.

D’aquestes dues conferències, totes dues dijous 17 d’octubre al Centre Cultural Caixa Ontinyent, la primera (La patrimonialització de la cultura festiva) a les 19.00 serà la de Gil-Manuel Hernández, doctor en Geografia i Història, qui ha exercit de professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Actualment és director dels Museus Festius de l’Ajuntament de València (Museu Faller, Museu de la Setmana Santa i Casa de les Roques del Corpus), els quals ha reordenat conceptualment i física, amb el reconeixement crític i de públic.

A continuació, Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia a la Universitat de València, d’on és vice-rector de Cultura i Igualtat impartirà la conferència El patrimoni festiu: l’evolució de la festa. Ariño és també vice-president de la Fundació General de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura de la Institució Alfons el Magnànim–Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. autor d’estudis centrats en la recerca sociològica al voltant de la festa, la identitat col·lectiva, el patrimoni cultural i l’associacionisme.

Una tercera conferència (Homo festivus: fent comunitat mitjançant la festa), en aquest cas a la Pobla del Duc divendres 15 de novembre, l’oferirà Josep Martí, doctor en Antropologia que treballa com a investigador en la institució Milà i Fontanals del Consell Espanyol d’Investigacions Científiques, amb treballs de camp arreu de l’estat espanyol, Alemanya, Sardenya, el  Japó i Guinea Equatorial, entre més. Els àmbits que més ha estudiat són les noves significacions socials del patrimoni cultural intangible (com ara folklorisme), identitats col·lectives i cultura (etnicitat i multiculturalisme) i creences, a més de la música i el cos.

Com hem dit, el foc centrarà bona part de les jornades. Així, el 25 d’octubre una taula redona a Bèlgida es dedicarà a la innovació en el foc festiu, amb intervencions de representants de les pirotècnies Aitana de Bèlgida i Nadal Martí de l’Olleria i del grup de correfocs ARMIDAM d’Aielo de Malferit.

També amb el foc com a protagonista, el 7 de novembre es parlarà a Bocairent sobre la problemàtica de l’ús de la pólvora en les festes de Moros i Cristians. En aquesta taula redona participaran la presidenta de la UNDEF, Pepa Prats; el president de l’Associació de Festes de Moros i Cristians a Sant Blai de Bocairent, Joaquín Carbonell; el president comarcal de la Federació de Societats Musicals, Adrián Durà; i el director d’Indústria de la sots-delegació del govern espanyol al País Valencià, Francisco J. Cervera.

La darrera de les jornades, divendres 22 de novembre a Quatretonda, s’ha organitzat amb la intenció d’explicar com es mostra la festa. Per a això s’ha convidat a parlar-ne la periodista Matilde Alcaraz, i Xavi Pascual en representació de l’associació Festasa.

Cartell de les jornades de l’IEVA (Disseny de Migue Martí)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem