Greenpeace demana més planificació en incendis per a evitar episodis d’emergència social

  • Només 60 dels 128 municipis valencians situats en zones d’alt risc tenen plans de prevenció

VilaWeb
Redacció / EP
09.08.2018 - 22:42
Actualització: 10.08.2018 - 00:42

L’organització Greenpeace ha reclamat aquest dimecres més planificació en incendis per evitar episodis d’emergència social, davant el foc declarat aquest dilluns a Llutxent. Greenpeace recorda que els grans incendis forestals ‘són un problema ambiental estructural que afecta la seguretat nacional’.

‘Cada vegada hi ha més incendis d’alta intensitat, incendis perillosos i ràpids que no donen treva a un operatiu que lluita infatigable i que assumeix més riscos que mai. El model actual de gestió d’incendis basat només en l’extinció no resol el problema. Es centra en les causes que originen el foc, però no en les que el propaguen. És fonamental actuar en les dues causes’, ha indicat en un comunicat Mònica Parrilla, responsable de la campanya d’incendis de Greenpeace.

Els canvis demogràfics, l’abandonament rural o la conversió en d’arbustos dels cultius abandonats han modificat el paisatge i, per tant, ‘la freqüència i intensitat dels incendis’, ha afegit. A aquests factors, se sumen les conseqüències del canvi climàtic (onades de calor, sequera).

En el ‘paisatge inflamable’ s’insereix a més una planificació urbanística ‘que no té en compte el risc d’incendis forestals, amb habitatges a mitjan muntanya i boscos que es consideren indefensables i que comporten un gran risc per a la població’.

Greenpeace va presentar el juny passat l’informe ‘Protegeix el bosc, protegeix ta casa’, en què analitzava les causes de la nova era d’incendis d’alta intensitat dels últims anys i analitzava el grau de compliment de la normativa. L’informe denuncia la manca de plans de prevenció, emergència i autoprotecció contra incendis forestals.

Entre les conclusions, assenyalava que el 80% dels municipis en zones d’alt risc d’incendi forestal no tenen plans d’emergència en cas d’incendi i destaca l’absència generalitzada de plans d’autoprotecció en tot el País Valencià. Per això, Greenpeace ressalta la necessitat que la població ‘assumisca el risc d’incendi forestal per poder prevenir-lo i mitigar-lo’.

128 municipis en zones d’alt risc
Segons l’informe de Greenpeace, dels 128 municipis valencians ubicats en zones d’alt risc, només 60 compten amb plans de prevenció d’incendis, un dels quals és Ontinyent. Encara que alguns municipis com Torrent, Alzira, Xàbia o Alcoi són un ‘referent local’ en el desenvolupament de polítiques preventives, el grau de compliment i execució ‘és encara una incògnita’, assenyala l’anàlisi.

Pel que fa a emergències, actualment hi ha vuit municipis que disposen de plans davant del risc d’incendis forestals aprovats i homologats: Ontinyent, Ibi, Pego, la Vila Joiosa, Alzira, Estubeny, Paterna i Vilamarxant.

· Més informació sobre l’incendi

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any