600 efectius terrestres i 22 d’aeris continuen treballant en l’incendi de Llutxent, que comença a estar delimitat

  • Els primers indicis apunten a un llamp com a possible origen del foc

VilaWeb
Fotografia: Diputació de València
Redacció / EP
07.08.2018 - 11:46
Actualització: 07.08.2018 - 13:46

El director de l’Agència d’Emergències i Seguretat de la Generalitat, José María Ángel, ha informat aquest matí que l’incendi de Llutxent i Pinet ha afectat ja prop de 1.500 hectàrees, entre massa forestal i camps agrícoles sense ús. La causa del foc podria trobar-se en els llamps de la tornada de diumenge.

Ángel ha explicat que que si el vent i el grau d’humitat ‘segueixen funcionant com ara, avançarem en una resolució lenta però molt efectiva’. De fet, ha dit que el foc ‘comença a estar delimitat’ i esperen que l’empremta de l’incendi no avance encara que tenen por d’algun rebrot.

Com a conseqüència del foc, que va obligar a evacuar anit a unes 2.500 persones de la zona de la Drova i de dues urbanitzacions del terme de Gandia, hi ha afectades dues carreteres: la CV-608, de Llutxent a Pinet, tallada a partir del punt quilomètric 3,500 i la CV-675, de Gandia a Simat, tallada al trànsit, segons la Diputació de València.

Durant la nit han treballat en l’extinció tots els operatius terrestres, quasibé 400 efectius, i segons ha subratllat Àngel, s’ha comptat amb el ‘millor aliat’ en aquest cas: una evolució climatològica favorable amb ‘poquíssim vent’ i una càrrega d’humitat ‘important’, que ha facilitat que pogueren avançar els mitjans per terra fins que a les 7.00 s’han reincorporat els aeris, que fan un treball ‘coordinat’ a ‘punts calents’ per evitar reproduccions.

Al migdia, segons informa el 112GVA, treballen en el lloc, amb relleus successius, 600 efectius terrestres i 22 d’aeris, entre els quals, per part de la Unitat Militar d’Emergències (UME), hi ha desplegats 264 militars, 70 vehicles i dos helicòpters que treballaran en dos torns.

Segons ha explicat Àngel, les tasques d’extinció evolucionen de manera ‘molt lenta’, ja que es tracta de llocs ‘inhòspits’, amb una topografia ‘complexa’ amb desnivells de fins a 400 metres en algun lloc, i que fan ‘impracticable’ poder usar-hi els operatius terrestres, ha dit.

Amb els mitjans aeris, s’està refrescant el terreny amb les descàrregues i també amb retardant ‘per possibilitar capacitats més bones dels operatius terrestres’.

Pel que fa a les causes, com que el diumenge de vesprada es van registrar grans tronades amb càrrega elèctrica, veu ‘possible’ que un llamp estiga en l’origen del foc, de la mateixa manera que en el cas d’onze incendis més declarats aquest dilluns de vesprada, alguns dels quals també de ‘virulència’, encara que el vent o la climatologia, juntament amb la perícia dels bombers, van ajudar a controlar-los.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any