A nosaltres la Vall sí que ens uneix

  • «En compte d’aprofitar l'oportunitat oferida per Compromís i els socialistes per a treballar braç a braç per la comarca, La Vall Ens Uneix ha preferit l'aïllament i l'enfrontament amb la resta de forces polítiques»

Nicolau Calabuig i Serna
08.11.2019 - 17:33
Actualització: 08.11.2019 - 18:33
VilaWeb

Dimecres passat, la Vall d’Albaida vam donar un exemple de Política Útil per als interessos de la ciutadania, amb la formació d’un nou govern de la Mancomunitat de Municipis. Un govern progressista i de consens, fruit de l’acord entre Compromís i el PSPV-PSOE, que donarà un impuls modernitzador a la institució per adaptar-la a les necessitats de les persones a la comarca del segle XXI. Així, s’obrin nous camins de progrés per a una entitat fonamental per a la cohesió social de la comarca i la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Certament, no ha estat gens fàcil d’arribar a un bon acord. Però els projectes que valen la pena, sempre costen les hores i la suor pròpies de qui posa en pràctica aquell lema de l’intel·lectual valencià Nicolau Primitiu, qui tenia com a brúixola vital ‘treballar, persistir i esperar’. Des que amb la calor de l’estiu començàrem el diàleg necessari per assentar les bases del pacte, fins i tot hi ha hagut pel mig una investidura fallida. Potser no havíem parlat suficientment, tal com reconeixia el meu company Julio Biosca, batle de Fontanars dels Alforins, en la seua sensata intervenció al plenari del dimecres. Tanmateix, vam aprendre de les errades i ens vam posar mans a l’obra.

El PSPV-PSOE i Compromís hem fet un pas valent, perquè tota força progressista, defensora de la comarca i arrelada al territori, ha de donar suport a les institucions que ens permeten de sumar esforços des de la solidaritat i el trellat al servei del bé comú, per a fer del nostre un entorn més just, pròsper i sostenible per a viure-hi. El nou temps polític que vivim exigeix de desprendre’s de certes comoditats i d’actituds absolutistes que obstrueixen el diàleg. És temps de saber escoltar i posar els interessos col·lectius per damunt del partidisme amb l’objectiu de millorar la vida de les persones.

Malauradament, no totes les forces polítiques que es declaren progressistes i comarcalistes han decidit sumar-se al camí nou que ara mamprén la Mancomunitat. Sorprenentment, ni tan sols l’oferiment de delegacions com Educació i Infraestructures, Transports i Comunicacions, ha fet possible que el partit La Vall Ens Uneix optara per posar-se a treballar en positiu amb nosaltres pel bé de la nostra comarca. Dues delegacions d’una rellevància important, si tenim en compte que La Vall Ens Uneix té 6 representants d’un total de 68 al ple de la Mancomunitat.

Una representació que el partit de Jorge Rodríguez qualifica d’’injusta’ mesclant el nombre de vots rebuts per la seua formació política amb la representativitat en una institució que té com a principi fundacional la solidaritat entre els diversos pobles i ciutats. Això no obstant, si ens atenim a les paraules del seu portaveu en l’entitat comarcal, Joan Sanchis, trobarem l’explicació en el seu concepte de Mancomunitat, ja que el menyspreu als municipis menys poblats es va manifestar amb la superioritat que el caracteritza, dient-ne ‘poblets’ de manera despectiva en el transcurs del primer ple de la institució.

En eixe sentit, m’agradaria saber l’opinió de la batlessa de Bufali o del batle del Palomar, membres també de La Vall Ens Uneix, respecte a les declaracions del senyor Sanchis sobre els seus respectius pobles, encara que en el cas del segon supose que tindré un silenci com a resposta, tenint en compte que el seu salari a càrrec de l’Ajuntament d’Ontinyent, és a dir, pagat per totes les ontinyentines i ontinyentins, depén precisament de la confiança del batle d’Ontinyent i secretari general del seu partit, Jorge Rodríguez.

D’altra banda, és manifestament incoherent que un partit que s’autodenomina comarcalista utilitze la seua majoria absoluta a l’Ajuntament d’Ontinyent, capital de la Vall d’Albaida, per a desvincular-se del servei de recollida selectiva de residus gestionat per la Mancomunitat. Un servei que és certament millorable, però que cal modernitzar des de dins de la Mancomunitat junt amb la resta de pobles i partits de la comarca.

Tot i això, en compte d’aprofitar l’oportunitat oferida per Compromís i els socialistes per a treballar braç a braç per la comarca, La Vall Ens Uneix ha preferit l’aïllament i l’enfrontament amb la resta de forces polítiques, oblidant completament aquells temps en què Jorge Rodríguez feia crides a ‘treballar units per la Mancomunitat’ i a fer que Ontinyent exercira una ‘capitalitat amable’. Lamentablement, la seua actitud actual, així com les declaracions de la secretària general del partit a Ontinyent, Natalia Enguix, van més encaminades a posar en perill el lideratge d’Ontinyent a la Vall d’Albaida, en un moment en què les ontinyentines i ontinyentins necessitaríem, precisament, com més aliats millor per a mantenir serveis fonamentals per a Ontinyent i la comarca, com és el cas de la prefectura de la Policia i molts més que fan la vida més fàcil a la nostra gent.

En definitiva, enfront de les ganes incomprensibles de La Vall Ens Uneix de desestabilitzar una entitat fonamental per al desenvolupament de la comarca i d’Ontinyent com a capital, trobem la responsabilitat i la capacitat d’arribar a acords positius per al benestar dels veïns i veïnes de la Vall d’Albaida demostrada per Compromís i el PSPV. Perquè afortunadament, a nosaltres la Vall sí que ens uneix.

 

Nico Calabuig i Serna · Portaveu Compromís Vall d’Albaida i regidor de l’Ajuntament d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any