A Ontinyent també necessitem una Regidoria de Sanitat

  • "Des del nostre punt de vista, la Sanitat i la Salut Pública són qüestions vitals per al dia a dia de totes les persones, i, per tant, exigeixen una dedicació constant, acurada i minuciosa."

VilaWeb

Els problemes de falta de personal sanitari per a cobrir les vacances de professionals de Medicina Interna de l’Hospital d’Ontinyent han posat de nou el focus sobre la qualitat de l’assistència sanitària a la nostra ciutat i comarca. En eixe sentit, a banda de reivindicar solucions a les administracions superiors com la Conselleria de Sanitat, tant a escala institucional com secundant les dues manifestacions convocades, Compromís per Ontinyent també creu important d’insistir en una proposta en clau municipal que pensem que podria ajudar a millorar la salut pública a Ontinyent i contribuir a millorar la previsió de possibles dificultats als serveis sanitaris en el futur.

La distribució de regidories delegades que s’elabora per part de la Batlia de qualsevol ajuntament a principis d’una legislatura sempre és una declaració d’intencions sobre les prioritats de la gestió que es pretén de dur a terme com a govern. Quan se li vol atorgar importància a una àrea concreta, s’acostuma a delegar-ne les competències en un regidor o regidora, de manera que esta persona puga dedicar el temps, els esforços i els recursos necessaris al desenvolupament d’una gestió constant, juntament amb els corresponents equips tècnics municipals.

Fa més de tres anys, a principis de l’actual legislatura a l’Ajuntament d’Ontinyent, la majoria absoluta de La Vall ens Uneix no va entendre necessari crear la Regidoria de Sanitat i Salut Pública, al contrari del que havia ocorregut fins al moment, i al contrari del que és habitual a la gran majoria de municipis del nostre país. Una decisió que Compromís per Ontinyent considerava equivocada, i que vam intentar de corregir des del nostre paper d’oposició responsable, amb una moció al Ple Municipal de juliol de 2020 que incloïa la recuperació de la Regidoria de Sanitat. Malauradament, la nostra proposta no va prosperar, ja que no va tindre el suport del partit que ostenta la majoria absoluta.

Els arguments esgrimits per La Vall ens Uneix per a votar contra la nostra proposta es basaven en el fet que la importància de l’àrea de Sanitat aconsellava que la gestionara directament el batle. Tanmateix, des del nostre punt de vista, la Sanitat i la Salut Pública són qüestions vitals per al dia a dia de totes les persones, i, per tant, exigeixen una dedicació constant, acurada i minuciosa. Per això mateix, resulta imprescindible l’atenció d’una persona de la Corporació Municipal que puga centrar la seua gestió concretament en l’àmbit de la salut. De la mateixa manera que passa amb assumptes tan essencials com els Serveis Socials, l’Educació, la Cultura o el Medi Ambient, que sí que compten amb una regidoria delegada pròpia, com és natural i necessari. En definitiva, si un batle de qualsevol municipi tinguera el temps i les possibilitats per a ocupar-se directament de tots i cadascun dels temes, no existirien les delegacions ni faria falta cap altre regidor o regidora.

D’altra banda, en este punt de la legislatura s’ha demostrat que la Regidoria de Sanitat i Salut Pública hauria sigut de gran ajuda en molts moments. És una llàstima que en més de tres anys no s’haja reconsiderat esta decisió, més encara si tenim en compte tot el que hem viscut en els pitjors moments de la pandèmia, en els quals Ontinyent ha liderat la incidència de covid-19 a escala valenciana en diverses ocasions. Però nosaltres no perdem l’esperança que les coses es puguen reconduir, i pensem que sempre s’és a temps de canviar per a millorar quan hi ha voluntat. Malgrat tot, a deu mesos de les pròximes eleccions municipals no sembla que el govern local vulga revisar la seua opinió en este sentit.

Per això volem assumir el compromís que, si aconseguim la Batlia, tornarem a crear la Regidoria de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Ontinyent. Perquè volem que l’administració local treballe diàriament per a promoure la salut de la ciutadania i controlar la bona marxa dels serveis sanitaris públics, més enllà de situacions puntuals. Perquè volem que la regidoria tinga un paper central en la realització d’un pla local, amb l’objectiu de planificar i desenvolupar activitats de prevenció de problemes de salut pública, promoció dels hàbits de vida saludables i en la presa de decisions àgils i ben coordinades amb les autoritats sanitàries en possibles situacions de pandèmia o altres crisis.

Pel que fa a la gestió dels centres de salut i l’hospital, som conscients que les competències en la matèria són d’àmbit autonòmic, però també estem convençuts que amb una Regidoria de Sanitat i Salut Pública seria més fàcil de treballar per una relació municipal constant, fluida i directa amb el Departament de Salut. En eixe sentit, amb voluntat de diàleg i coordinació, amb dedicació, implicació, persistència i ganes d’anticipar-se als problemes, la Regidoria de Sanitat podria contribuir decisivament al seguiment i el control necessaris per a la millora dels serveis sanitaris a Ontinyent.

En conclusió, sense deixar de reivindicar solucions més justes a la Conselleria de Sanitat i sense oblidar que cal exigir respostes d’arrel al problema generalitzat de falta de personal sanitari a l’estat espanyol, cal recordar que a Ontinyent també necessitem una Regidoria de Sanitat i Salut Pública. Només així aconseguirem que la preocupació municipal per la salut de les persones i la qualitat dels serveis sanitaris siga un objectiu diari a treballar des de la gestió política, i no es limite a una reacció efímera enfront de situacions com l’actual. Pensem que és una proposta de present, de futur i de trellat.

 

Nico Calabuig i Serna · Portaveu de Compromís per Ontinyent a l’Ajuntament d’Ontinyent

Helena Gandia Galbis · Sanitària i Portaveu de Sanitat de Compromís per Ontinyent

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any