‘À Punt’ encara la recta final per a l’inici d’emissions en el quart aniversari del tancament de RTVV

VilaWeb
Redacció / ACN
07.05.2018 - 17:14
Actualització: 07.05.2018 - 19:14

Els nous mitjans públics encaren el tram final per a l’inici de les emissions quan es compleixen quatre anys del tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Sota el paraigua de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i amb el nom d’ ‘À Punt, el nou espai públic de comunicació va començar les emissions en proves de la ràdio el 13 de novembre passat amb música en valencià i falques de presentació del nou mitjà. ‘À Punt’ va anunciar que aquest mes de desembre la ràdio estrenarà un magazín cultural i social i, de manera paral·lela, posarà en marxa un web amb contingut bàsicament infantil. Un horitzó condicionat per recursos judicials i un procés criticat per la lentitud marquen els primers compassos dels nous mitjans.

La CVMC ha optat per començar emissions amb la ràdio i el portal web, descartant d’engegar tots els mitjans d’una vegada. Al nou magazín, s’aniran sumant nous espais radiofònics sobre música, literatura o medi ambient. La nova televisió preveu de començar a emetre el primer trimestre del 2018. Tampoc hi haurà un servei d’informatius en un primer moment fins que no s’incorpore la plantilla. Fonts de la corporació assenyalen que el procés de contractació de professionals està sent més lent que no s’esperava perquè hi ha moltes persones inscrites a les borses de treball, el procés és ‘garantista’ i fa que s’endarreresca.

Amb aquest context i en el quart aniversari del tancament, la portaveu del col•lectiu de treballadors Mildenou (afectats per l’ERO a RTVV) Reis Juan, es mostra ‘dolguda’ per no poder-se ‘il·lusionar amb un projecte que s’està posant en marxa i hauria de ser engrescador’. En declaracions a l’ACN, Juan lamenta que s’haja volgut triar ‘l’opció del “des de zero”, d’un mitjà privatitzat, excepte els informatius, amb una mancança de recursos impressionants que està dificultant l’engegada’ i apunta que ‘no s’ha fet bé la faena a les Corts i al Consell’.

L’ex-treballadora remarca que la Llei de creació dels nous mitjans és ‘insuficient’ i rebaixa els pressupostos ‘d’una manera aclaparadora’ respecte de la llei del 1989, de creació de RTVV. ‘M’agradaria estar contenta perquè hi ha un nou mitjà que comença a caminar, però no és així’, lamenta.

Horitzó judicial incert
A l’endarreriment i les crítiques al model aprovat a les Corts Valencianes s’ha sumat recentment la decisió per part de l’assemblea de la Unió de Periodistes Valencians, l’agrupació majoritària al territori, de presentar un recurs contenciós administratiu per demanar la suspensió cautelar de la borsa de treball temporal. La majoria dels socis considera que el barem de mèrits negociat per la CVMC amb els sindicats vulnera el principi d’igualtat i tanca la porta en la pràctica al conjunt de periodistes que no han estat antics treballadors de RTVV.

La decisió de recórrer judicialment les borses, demanant la suspensió cautelar, ha provocat que el Comitè d’Empresa de RTVV haja tornat a la Unió de Periodistes el guardó a la Llibertat d’Expressió que va rebre el 2013.

El membre d’aquest comitè, Francesc Ginés, es mostra sorprès perquè el barem es veja com un avantatge i considera que el recurs ‘només fa que enterbolir la ja de per si dificultosa posada en marxa de la corporació’.

En termes semblants, Reis Juan adverteix que, de prosperar, el recurs ‘paralitzaria i de quina manera l’arrencada’ i assenyala que podria fer que no hi hagués nous mitjans públics fins a la pròxima legislatura.

En paral·lel, un altre front judicial es manté obert. Un dels candidats a la direcció general de l’ens, Pere Valenciano, ha denunciat presumptes irregularitats en el procediment d’elecció de l’ex-corresponsal de TV3 Empar Marco. La denúncia ha estat admesa a tràmit i s’ha fixat com a data de judici el 8 de maig del 2018.

Aniversari del tancament
Aquest dijous a les 12.19 es compliran 4 anys exactes que RTVV va cessar les emissions entre crits d’’Això és un colp d’estat’ per part dels treballadors que tractaven d’impedir-ho des de l’interior dels estudis. La decisió del govern d’Alberto Fabra (PP) posava punt final a 24 anys d’emissions com a resposta a l’anul·lació de l’ERO i l’obligació de tornar a contractar un miler de treballadors.

Segons que explica Ginés, els ex-treballadors consideren que ‘malgrat els passos per a la recuperació del servei no s’ha fet justícia’ amb ells i se senten ‘oblidats’. Així mateix, lamenten que els actuals dirigents ‘no han sabut restaurar els drets dels treballadors’.

Aquest mateix dimecres Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes han organitzat un acte amb el títol ‘Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa’. L’acte vol denunciar la manca de mitjans en llengua pròpia al territori, recordant que tampoc es pot sintonitzar ni TV3 ni Catalunya Ràdio.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any