Abel Soler presenta a Albaida ‘Enyego d’Àvalos i l’autoria del Curial’

  • El llibre resumeix la seua tesi doctoral en què atribueix a aquest cavaller l'autoria del càssic considerat anònim

VilaWeb
Abel Soler. Fotografia: alfonselmagnanim.net
Redacció
28.03.2019 - 17:14
Actualització: 28.03.2019 - 18:14

L’historiador i filòleg albaidí Abel Soler presenta aquest divendres a la seua localitat el llibre Enyego d’Àvalos i l’autoria del Curial, un volum publicat per la Institució Alfons el Magnànim (IAM) en què l’autor presenta de manera succinta la investigació a partir de la qual atribueix l’autoria del Curial e Güelfaconsiderada anònima des de 1901– al gran camarlenc d’Alfons el Magnànim, Enyego d’Àvalos. A més de l’autor, hi intervindrà el director de l’IAM, Vicent Flor.

La tesi de Soler recorre una línia d’investigació iniciada per Antoni Ferrando, que s’havia proposat identificar l’autoria del ‘Curial’ a partir d’un lletraferit que recorre a molts termes característicament valencians, a calcs lingüístics i fonts literàries italianes. Una de les conclusions principals de la tesi és l’autoria, que s’atribueix a Àvalos, qui l’hauria escrit entre els anys 1445 i 1448 entre les corts de Milà i Nàpols.

La seua tesi doctoral La cort napolitana d’Alfons el Magnànim: el context de Curial e Güelfa, llegida en novembre del 2016, fa una ressenya biogràfica de més de 200 cortesans hispànics de Nàpols relacionables amb les lletres o l’escriptura; a més, analitza totes les fonts literàries i els elements ambientals de la novel·la (art, numismàtica, geografia, heràldica, indumentària, onomàstica ‘en clau’, etc.). Soler dedueix a partir del seu treball que l’autor de la novel·la fou Enyego d’Àvalos, molt possiblement nascut a Toledo i valencià d’adopció per haver passat la infància i joventut a València, i documentat com a catalanoparlant.

L’acte, organitzat per la Institució Alfons el Magnànim i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Albaida, es farà a les 19.30 a la sala Valcaneda a la placeta del Pintor Segrelles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any