27.02.2017 - 14:30
|
Actualització: 27.02.2017 - 15:29
Redacció/ACN Una tesi a càrrec de l’historiador i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, Abel Soler, atribueix l’autoria del ‘Curial e Güelfa’, considerada anònima, al gran camarlenc d’Alfons El Magnànim, Enyego d’Àvalos.
Les conclusions d’aquesta tesi de l’investigador albaidí, de 5.200 pàgines i quatre anys de tasques d’investigació, s’han presentat aquest dilluns en roda de premsa al centre cultural La Nau per l’autor, acompanyat del vicerector de Cultura Antoni Ariño i del catedràtic de Filologia Catalana Antoni Ferrando.
La tesi de Soler recorre una línia d’investigació iniciada per Ferrando, que s’havia proposat identificar l’autoria del ‘Curial’ a partir d’un lletraferit que recorre a molts termes característicament valencians, a calcs lingüístics i fonts literàries italianes. Una de les conclusions principals de la tesi és l’autoria, que s’atribueix a Àvalos, qui l’hauria escrit entre els anys 1445 i 1448 entre les corts de Milà i Nàpols.
La tesi doctoral ‘La cort napolitana d’Alfons el Magnànim: el context de Curial e Güelfa’, llegida en novembre del 2016, consistent en la ressenya biogràfica de més de 200 cortesans hispànics de Nàpols relacionables amb les lletres o l’escriptura; a més de l’anàlisi de totes les fonts literàries i els elements ambientals de la novel·la (art, numismàtica, geografia, heràldica, indumentària, onomàstica ‘en clau’, etc.). Soler dedueix a partir del seu treball que l’autor de la novel·la fou Enyego d’Àvalos, molt possiblement nascut a Toledo i valencià d’adopció per haver passat la infància i joventut a València, i documentat com a catalanoparlant.
El director de la tesi doctoral d’Abel Soler fou Antoni Ferrando, de Benicolet, catedràtic de Filologia Catalana del departament que dirigeix el també valldalbaidí Emili Casanova, d’Agullent.