Restes trobades a la fossa 114 (Fotografia: Prats i Camps)

Dimecres passat van acabar els treballs d’exhumació de la fossa 114 del cementiri de Paterna, coneguda com la ‘fossa de la cultura’, d’on s’han recuperat restes de 176 represaliats pel franquisme, entre els quals periodistes, representants d’entitats, alcaldes, regidors i gent vinculada al món de la justícia.

Les vides esquinçades de la fossa 114 de Paterna

Ara començaran, previsiblement ja el 2022, la tasca d’estudi antropològic i proves d’ADN per a identificar les restes.

Segons les investigacions, en aquesta fossa de cinc metres de fondària hi havia els cossos de set valldalbaidins afusellats entre el 9 de maig i el 14 de juny de 1940. Són:

·Rafael Belda Barberá, de 33 anys, fuster d’Ontinyent, assassinat el 9 de maig de 1940.
·Rafael Olcina Donat, de 38 anys, xofer d’Ontinyent, assassinat el 9 de maig de 1940.
·Vicente Sanchis Llin, de 39 anys, picapedrer d’Ontinyent, assassinat el 9 de maig de 1940.
·Luís Torrent Sanz, de 33 anys, escorxador d’Ontinyent, assassinat el 9 de maig de 1940.
·Vicente Tortosa Ferrero, de 29 anys, ebenista d’Ontinyent, assassinat el 9 de maig de 1940.
·José Mompó Gomar, de 49 anys, llaurador de la Pobla del Duc, assassinat el 25 de maig de 1940.
·José Morales Tolsa, de 40 anys, llaurador d’Ontinyent, assassinat el 14 de juny de 1940.

També hi va morir afusellat el 14 de juny Alfredo Gomis Vidal, tallista d’Ontinyent de 34 anys, però el seu cos es va poder retirar i es troba en un nínxol del cementeri de Paterna.

L’exhumació l’ha impulsada l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114 de Paterna, amb el suport de la Diputació de València que coordina i sufraga les actuacions per a recuperar i identificar les restes.

La “fossa de la cultura”, la més gran del País Valencià

Aquest espai va rebre el nom de ‘fossa de la cultura’ per la professió de molts dels soterrats, relacionada amb aquest àmbit, o per la d’altres que van ser afusellats al costat de gent enterrada en la fossa 114, però que van rebre sepultura en nínxols del cementiri de Paterna perquè les famílies van poder retirar els cossos després de ser ajusticiats, com és el cas de l’ontinyentí Alfredo Gomis.

Entre més, hi ha els cadàvers de l’editor de La Traca, Vicent Miquel Carceller, del magistrat de l’Audiència Provincial de València Luis Cisneros, el secretari de l’Ateneu Mercantil de València, Isidro Escandell, militant socialista i també vice-president de la Diputació de València i diputat socialista, o el dibuixant de La Traca Carlos Gómez Carrera, a més de mestres i batles de localitats com Foios o Godella.

Fossa 114 de Paterna, la fossa de la cultura Mail Obert de Gemma Pasqual

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.