Adhesió al moviment Fridays For Future dels joves presents en la concentració d’Ontinyent

Manifest llegit en la mobilització del 15 de març de 2019

VilaWeb
Redacció
15.03.2019 - 19:20
Actualització: 15.03.2019 - 20:20

Constantment escoltem a la gent parlar que el temps està canviant, ja no plou, i quan plou és tot d’una, els hiverns estan desapareixent, ja no sabem si hi ha quatre, tres, dos, una estacions… També escoltem les notícies, algunes de dramàtiques, com les causades per huracans, inundacions o llargs períodes de sequera. Fins i tot hem escoltat els polítics parlar del canvi climàtic; alguns per a dir que impulsaran mesures contra l’escalfament global; altres simplement posant entrebancs o, si no, tristament, negant les evidències.

I què ens han dit els científics? L’any 1992 es va publicar el document signat per més de 1.500 científics -entre els quals la majoria dels premis Nobel- «Advertiment del Científics del Món a la Humanitat». Ens indicaven els principals riscos als quals s’enfrontava la humanitat i ens instava a adoptar mesures urgents.

Vint-i-cinc anys després, el 2017, 15.364 científics de 184 països signaren el que s’ha anomenat «Advertència de la comunitat científica mundial a la Humanitat: Segon Avís». En aquest nou estudi es constata que ‘la humanitat ha fracassat en no fer progressos suficients», només s’ha estabilitzat la capa d’ozó. En la resta d’aspectes, totes les mesures i conclusions són alarmants.

Per a fer un resum de les conclusions: des del 1880 la temperatura mitjana de la superfície terrestre ha augmentat entre 0,8 i 1,2 ºC. L’objectiu de quedar-se el 2030 (d’ací a 11 anys!) per davall d’un increment d’1,5 ºC sembla improbable, més encara quan en l’últim decenni hem tingut els 8 anys més calorosos des que hi ha registres; la disponibilitat d’aigua dolça s’ha reduït d’un 25%; s’han perdut més de 100 milions d’hectàrees de bosc -en gran part arran de la creació de pastures-; han desaparegut gairebé un terç de les espècies de vertebrats; les emissions de diòxid de carboni han augmentat més d’un 60% i la població mundial ha passat de 5.500 milions de persones a uns 7.500 milions.

Recentment, hem conegut un informe de l’ONU on s’indica que la contaminació de l’aire provoca la mort prematura d’entre sis i set milions de persones a l’any. Una barbaritat! però continuem cremant de forma indiscriminada combustibles fòssils, augmentant la concentració de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

I el més trist de tot és que sabem què s’ha de fer, ja ens ho ha han dit els científics: limitar adequadament el creixement de la població, revaluar el paper d’una economia arrelada en el creixement permanent, reduir l’emissió de GEH, incentivar l’energia renovable, protegir els hàbitats, restaurar els ecosistemes, parar l’extinció de fauna, i frenar las espècies invasives. La humanitat no està adoptant les mesures urgents que necessitem per salvaguardar la biosfera.

Estem davant la sisena extinció massiva en 540 milions d’anys.

Ja ens ho han advertit els científics, però ha estat una jove sueca, Greta Thunberg, qui amb la seu valentia i constància ha fet que sorgisca un moviment d’estudiants a tot el món que ha de provocar els canvis en les actituds que reclamen els científics. Ella manifestava que ‘atès que la majoria dels polítics responen a la pressió, els científics, mitjans de comunicació i la ciutadania han d’insistir en el fet que els seus governs passen a l’acció immediata’, i això ha fet Greta! Ara, nosaltres també formem part d’eixe moviment mundial impulsat per Greta, i no estem sols. A Alemanya, 12.000 científics han mostrat el seu suport a les accions estudiantils pel clima, i ho han dit clarament ELS JÓVENS TENEN RAÓ!

Si volem guanyar el futur, hem de canviar ja les accions i les actituds. D’altra forma -com diu Greta- què direm a les nostres filles, als nostres néts o als joves d’ací 50 anys quan ens preguntem: què vam fer -quan encara podíem fer alguna cosa- per a lluitar contra la destrucció del món, quin futur els deixarem?

Ara és el moment. Ens queden poc menys de 12 anys i exigirem i obligares els poders a prendre mesures per salvar les nostres vides i el nostre planeta, FRIDAYSFORFUTURE!!

Ontinyent, 15 de març de 2019

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes