El 22 de maig vinent començaré un periple que em durà a recórrer bona part dels països de l’Àfrica subsahariana. L’objectiu és clar i ben definit: donar a conéixer a la societat occidental l’existència d’una altra Àfrica molt diferent de la que estem acostumats a veure als mitjans de comunicació de masses, així com a través de moltes ONG.

Trencar mites, construir educació, mostrar potencialitats: aquests són els reptes que m’acompanyaran durant el projecte educatiu. Com ja estan fent molts africans de renom internacional i en molts àmbits, des de la meua experiència en la gestió educativa i el treball professional en àmbits multiculturals, vull sumar-me a aquesta tasca no gens fàcil però necessària per al progrés solidari de tota la humanitat. Àfrica necessita uns relats diferents, Àfrica està cansada d’eixa relació subordinada i en inferioritat de condicions. Àfrica vol i reclama ser protagonista del seus recursos i del seu futur. Àfrica és, se’ns dubte, el millor exemple d’opressió, abús, deixadesa… Ja està bé!

El projecte educatiu AfricaHugs consistirà en la visita a escoles rurals i urbanes de l’Àfrica subsahariana amb la intenció de contar, sempre en positiu i amb totes les potencialitats i fortaleses que es troben, la prova real i necessària d’una altra Àfrica que no es coneix o no interessa que es conega al món occidental. Durant aquestes visites, farem entrevistes, arreplegarem dades de projectes innovadors que estiguen portant a terme mestres africans, col·laborarem, tant com podrem, amb material escolar, llibres o altres elements per consolidar eixos projectes… Totes les històries, vivències, experiències…. seran periòdicament publicades a la web que s’ha creat expressament.

A més a més, AfricaHugs està ja present a les principals xarxes socials com instagram, facebook o twitter, amb la intenció d’actualitzar tan ràpid com siga possible dades d’interés sobre el projecte o altres aspectes que es consideren rellevants.

Val a dir també que AfricaHugs està ja adquirint rellevància educativa i mediàtica, no únicament pels objectius que persegueix, sinó també per les seues posssibilitats de col·laboració amb institucions de diferents països. Dissabte 14 de maig estarem presents en la Primavera Educativa, un esdeveniment organitzat per la Conselleria d’Educació, on hi explicarem les bondats i potencialitats d’AfricaHugs com a projecte d’innovació educativa. A més, també estarem presents en la 1a Mostra de Renovació Pedagògica a Ontinyent la setmana del 20 d’Abril, on hi explicarem les activitats que durem a terme junt amb el CEIP Rafael Juan Vidal d’Ontinyent.

La presentació oficial del projecte es farà el dia 22 d’abril al Centre Cultural Caixaontinyent, a Ontinyent, a les 19.45. Volem que ens acompanyeu en aquest ambiciós viatge educatiu, volem seduir-vos perquè ens doneu suport i animeu a creure en aquest compromís ferm de crear una consciència global on tothom puga gaudir d’un progrés equitatiu.

Per dur a terme el projecte s’ha creat una associació sense ànim de lucre i hem obert un número de compte corrent a La Caixa, (ES21 2100 5325 3502 0004 9650) amb la intenció que els fons vagen a les escoles visitades i ens deixen contar la seua història, perquè no s’apague, que no s’oblide.

Wangari Maathai, Premi Nobel de la Pau, conta la famosa història africana d’un colibri que, veient com la jungla es cremava i, mentre tots els animals grans miraven sorpresos i bocabadats sense fer res, l’ocell arreplegava aigua d’un riu proper per apagar l’incedi.

Perquè AfricaHugs siga possible, per tal que tantes i tantes històries, experiències educatives d’innovació i superació puguen ser narrades, perquè deixem ja d’una vegada d’oprimir i veure el mateix relat esgotat i esbiaixat d’eixa Àfrica que reclama més protagonisme, necessitem mes colibrís, més gent que es comprometa, que crega en AfricaHugs. Ajuda’ns a fer-ho possible.

Vicent Domingo Sanchis, ex-director del CEIP Rafael Juan Vidal d’Ontinyent

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.