Agullent recupera el barranc de la Canadella i posa fi al contenciós amb la Confederació Hidrogràfica

VilaWeb
Redacció / EP
02.10.2017 - 17:36
Actualització: 02.10.2017 - 19:36

L’Ajuntament d’Agullent ha invertit 45.759 euros —corresponents al Programa d’Inversions Financerament Sostenibles 2016 de la Diputació de València– en la recuperació de l’entorn de la llera del Barranc de la Canadella.

Les actuacions han servit per acabar amb els problemes d’evacuació d’aigües que havia generat el rebliment d’aquest barranc, a més d’aconseguir resoldre favorablement el contenciós que havia ocasionat aquesta actuació feta sense l’autorització pertinent de l’òrgan competent, i causant el menor perjudici econòmic per al municipi, segons ha explicat la Diputació de València.

En concret, els treballs s’han centrat en la part baixa del barranc, a la confluència amb la Font Jordana, on s’ha procedit a eliminar parcialment la llosa de formigó existent i l’execució d’una rasa per restituir la secció del barranc que ha anat disminuint com a conseqüència d’alguns despreniments.

També s’ha retirat un tram de canonada en desús i s’han suprimit arbustos. Tots aquests treballs, supervisats ‘en tot moment’ per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, han permès de restaurar parcialment l’estat original del traçat, afavorint que les aigües pluvials puguen ara discórrer d’una manera més ordenada, especialment durant els episodis de pluja intensa.

La vice-presidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat recentment aquestes actuacions, acompanyada pel batle de la localitat, Jesús Pla, i la resta de membres de la corporació municipal. Amigó s’ha mostrat ‘especialment reconfortada’ en comprovar ‘com els recursos de la corporació i el compromís de la Diputació amb el treball dels nostres alcaldes i alcaldesses ha servit, en aquest cas, per donar solució a una greu problemàtica de canalització d’aigües en el municipi que, alhora, ha suposat un important problema judicial per a l’ajuntament i per a Agullent en el seu conjunt’, ha remarcat.

Per la seua banda el batle, Jesús Pla, ha detallat que la problemàtica al barranc de la Canadella ‘ha estat un contenciós que s’ha prolongat durant més d’una dècada, i que ara hem pogut solucionar de forma favorable amb els recursos de la Diputació de València’, ha destacat. ‘Les obres executades, amb el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, han finalitzat i, per tant, hem esmenat un problema comptant amb el consens de totes les parts implicades’, ha detallat Pla.

Multa de 300.000 euros
En 2005, l’equip de govern que llavors gestionava l’Ajuntament d’Agullent va adoptar la decisió d’aprofitar la renovació d’un col·lector d’aigües residuals en mal estat per urbanitzar part del barranc de la Canadella, pavimentant una part de la llera del barranc amb l’objectiu d’urbanitzar la zona i convertir aquest canal de domini públic hidràulic en una via urbana més, han recordat.

En no comptar amb la preceptiva autorització, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va denunciar la intervenció i va iniciar el 2008 un procés sancionador. Un any més tard, el Consell de Ministres espanyol, a instàncies del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, va acordar d’imposar una sanció de 300.000 euros al consistori d’Agullent per una infracció considerada molt greu. La sanció comportava, a més, el pagament d’una indemnització per valor de 61.249 euros amb motiu dels danys ocasionats al domini públic hidràulic. La corporació va impugnar aquell càstig i va acabar lliurant-se d’assumir el pagament d’aquesta quantitat en aconseguir que es declarés la prescripció de la falta.

Davant d’aquesta resolució, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va exigir en 2013 a l’Ajuntament d’Agullent que complira amb l’obligació de tornar el domini públic hidràulic al seu estat anterior, sota l’amenaça d’executar les obres de manera subsidiària o d’obligar el consistori a assumir una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats. L’ajuntament va recórrer aquellaa resolució davant del Tribunal Superior de Justícia valencià, el qual va desestimar les seues pretensions en 2016.

Sense recórrer la sentència, l’administració local ha mantingut al llarg dels últims mesos diverses reunions de treball amb l’organisme de la conca estatal. ‘Aquestes reunions han fructificat en un acord positiu per esmenar la problemàtica, i fer-ho minimitzant-ne impacte sobre la tresoreria municipal, unes actuacions que ja són una realitat gràcies als fons de la Diputació de València cedits al consistori d’Agullent’, han conclòs des de la institució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any