Aire condicionat a 27 graus i aparadors apagats a les deu de la nit: entra en vigor el decret d’estalvi energètic

  • La regulació del termòstat no afectarà els domicilis particulars, ni s'aplicarà als hospitals, centres educatius, perruqueries i habitacions d’hotel

VilaWeb
Redacció / ACN
10.08.2022 - 10:06

El decret llei per estalviar energia impulsat pel govern espanyol, que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a vint-i-set graus a l’estiu i a dènou graus a l’hivern, ha entrat en vigor avui amb la intenció de retallar substancialment la factura energètica i de complir amb els objectius que marca Brussel·les. Per la seua banda, associacions de comerciants veuen molt precipitades les mesures i demanen flexibilitat a l’hora d’aplicar-les. Les entitats lamenten que el topall de vint-i-set graus “és una temperatura massa elevada,” amb la qual els clients es trobaran incòmodes.

Les limitacions no s’aplicaran en els espais laborals com ara cuines, bars o qualsevol faena on els treballadors estiguen en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en vint-i-cinc graus. Amb tot, el govern espanyol insisteix que la mesura continuarà sent efectiva perquè “no és el mateix vint-i-cinc que dènou graus”, insistia la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la setmana passada.

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes i teatres, i també en estacions de transports. 

No hauran de regular el termòstat a vint-i-set graus els hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. Pel que fa a les cases particulars no hi ha cap mena de límit de temperatura.

Un altre dels canvis a aplicar a partir d’avui és l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a les 22.00. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguen desocupats, però, en canvi, no obliga a apagar el dels monuments.

Aquest decret també obliga els edificis públics a millorar l’eficiència energètica, ja siga amb obres de rehabilitació, substituint l’enllumenat o instal·lant sistemes d’autoconsum.

Els recintes obligats a mantenir la temperatura a vint-i-set graus com a mínima hauran d’informar amb cartells o pantalles que les mesures contribueixen a l’estalvi energètic. Fins ara, els locals ja estaven obligats a mostrar la temperatura i la humitat dels espais.

A més, a finals de setembre també començarà a ser obligatori el tancament automàtic de les portes dels espais climatitzats. Aquesta mesura —que pot consistir en un braç de tancament automàtic de portes perquè no estiguen sempre obertes— s’aplicarà també als edificis que facen servir energia renovable.

Allargant el pla de xoc fins al novembre del 2023, l’executiu de Pedro Sánchez espera complir amb el compromís europeu de reduir la dependència energètica davant de l’amenaça d’un tall del subministrament de gas rus.

Amb aquestes primeres mesures, el Ministeri de Transició Ecològica espanyol calcula que s’aconseguirà entre el 4 i el 5% d’estalvi en el consum energètic compromés amb la Unió Europea, que és del 7%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any