Beniatjar protegeix i difon les pintures rupestres del barranc de Carbonera, un dels jaciments excepcionals de l’Art Esquemàtic

VilaWeb
Redacció
14.10.2018 - 16:52
Actualització: 14.10.2018 - 18:52

Una visita guiada als abrics rupestres del barranc de Carbonera, a Beniatjar, permetrà de donar-los a conéixer, amb informació de primera mà sobre la importància de les pintures que s’hi troben, i de les actuacions que s’hi han fet per a protegir el jaciment i ressaltar-ne el valor patrimonial.

Serà dissabte 20 d’octubre. La visita clourà la jornada de portes obertes que començarà a les 11.00, a l’Ajuntament de Beniatjar, amb les intervencions del batle del municipi, Francisco Giner; Rafael Martínez, cap de la Secció d’Arqueologia i Art Rupestre de l’IVCR+I; Tirso Ávila, arquitecte que ha dirigit els treballs; i el museòleg Rafa Jordà.

L’Ajuntament ha promogut l’actuació, patrocinada pel Ministeri de Cultura espanyol, i dirigida pels tècnics Tirso Àvila i Rafael Jordà, amb la col·laboració de Rafael Martínez i l’IVCR+I de la Generalitat Valenciana.

Les actuacions s’han centrat a protegir i destacar el valor del jaciment, mitjançant l’obertura d’un camí d’accés, el tancament perimetral de les coves, d’acord amb els nous criteris per a aquesta mena d’instal·lacions arqueològiques, respectuoses amb el conjunt protegit i l’entorn, i la col·locació de dues passarel·les que faciliten l’accés a les pintures i delimiten l’espai transitable.

És la primera fase de ressaltar el valor dels dos abrics rupestres de Beniatjar, amb la intenció de contribuir a la preservació i difusió d’aquest patrimoni de primer ordre, que completa la línia encetada pel municipi respecte a la restauració i promoció dels seus recursos patrimonials i paisatgístics.

La presentació pública del treballs i la visita al jaciment, compta amb el suport de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Un jaciment excepcional
Els abrics rupestres I i II del barranc de Carbonera se situen en terme de Beniatjar,  al Paratge Protegit de l’Ombria de Benicadell, als peus del tossal del castell de Carbonera.

Es tracta d’un conjunt rupestre que és un referent de l’Art Esquemàtic antic en terres valencianes, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. Les pintures presenten una conservació excepcional, en part afavorit pel fins ara difícil accés al jaciment. Els dos abrics presenten un gran nombre d’escenes, caracteritzades per la utilització d’un traç gros i una pintura densa, amb superposicions cromàtiques en tonalitats roges, que les distingeixen de la resta de jaciments de la mateixa cronologia (Neolític final-Edat del Bronce).

El jaciment el van descobrir l’any 1933, junt al jaciment de la Coveta del Mig al mateix terme municipal, però no el van estudiar fins a la dècada de 1980, quan ho va fer el Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València. El georeferenciat del conjunt i l’entorn protegit és de 2011.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any