Bombers demanen la dimissió del director d’Emergències i denuncien ‘caos’ en la gestió de l’incendi de Llutxent

  • Reiteren la necessitat que hi haja un cos unificat de bombers al País Valencià

VilaWeb
Redacció / EP
13.08.2018 - 15:27
Actualització: 13.08.2018 - 17:27

Representants de sindicats de bombers valencians han exigit la dimissió del director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, i han denunciat el ‘desastre’ i ‘caos en la gestió de l’incendi declarat dilluns passat a Llutxent , amb ‘més coordinadors que treballadors’. ‘Es va crear l’agència per unificar els cossos de bombers i s’ha convertit en un nou feu i una agència de col·locació’, han lamentat.

Així ho han explicat als mitjans de comunicació portaveus del Sindicat Professional de Policia Local i Bombers (SPPLB), CGT, Intersindical Valenciana, CSIF i Sindicat Valencià Republicà. Minuts abans, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha mantingut una breu reunió amb alguns dels representants, en la qual s’ha compromès a celebrar una trobada amb els sindicats.

El delegat d’Intersindical, Ian García, ha criticat que, tot i la creació de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, encara no hi ha un cos unificat de bombers, ‘objectiu amb el qual es va crear, i en canvi s’ha convertit en un nou feu en comptes de tancar els que ja hi havia.’

García ha denunciat els problemes de coordinació en l’incendi forestal de Llutxent, extingit ahir a les vuit de la vesprada després d’arrasar en una setmana 3.270 hectàrees de la Vall d’Albaida i la Safor.

Segons el representant d’Intersindical, ‘hi havia catorze cossos diferents treballant en l’incendi’, que ‘moltes vegades no tenien ni les mateixes comunicacions ni els mateixos procediments, ni els mateixos vehicles’. ‘És un desastre’, ha remarcat, i ha assenyalat que ‘amb la mateixa despesa, a hores d’ara, sense pujar un euro, es poden unificar els cossos i que deixi d’haver aquesta descoordinació.’

Preguntat per si aquesta situació ha impedit la ràpida extinció, ha afirmat que sí. ‘Un comandament no pot parlar directament amb la gent que té al seu servei, per parlar han de fer tres trucades i és molt complicat coordinar perquè no hi ha un cos únic. Cal que quan hi haja un gran sinistre , un gran servei, hi haja també un procediment, que hi haja vehicles, que hi haja emissores. No n’hi ha’, ha insistit.

‘Tots són coordinadors en vehicles de luxe’
En la mateixa línia s’ha pronunciat el president del Sindicat Valencià Republicà, Ximo Cunyà, qui ha posat el focus en la ‘quantitat de vehicles’ que hi havia al lloc de comandament (PMA), que ha qualificat ‘de luxe’, ‘de gent que està coordinant’ i que fins i tot, assenyala que impedien aparcar. ‘No cal gent per coordinar. A Europa no hi ha catorze cossos per coordinar, hi ha un cos d’Emergències únic, ací en tenim catorze i no necessitem coordinadors, necessitem gent treballant’, ha reclamat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any